Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Τα κατοικίδια προκαλούν ροχαλητό

Σε περίπτωση που ο σύντροφός σας ροχαλίζει, καλό θα ήταν να ψάξετε αν στη βρεφική του ηλικία «συγκατοικούσε» με κάποιο κατοικίδιο.
Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά η συγκατοίκηση με τα κατοικίδια ζώα ειδικά την περίοδο της βρεφικής ηλικίας αυξάνει τις πιθανότητες ένας άνθρωπος να εξελιχθεί σε ενήλικας που ροχαλίζει.
Σύμφωνα λοιπόν με μελέτη Σουηδών επιστημόνων από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Umea όταν υπάρχει σκύλος στο σπίτι, τα παιδιά στην ενήλικη ζωή τους μπορούν να αποκτήσουν την «ενοχλητική» για τους γύρω τους συνήθεια του ροχαλητού.
Στη μελέτη συμμετείχαν 15.556 άνθρωποι από τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, τη Δανία και την Εσθονία. Από αυτούς, σχεδόν το 20% ροχάλιζε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ οι άνθρωποι που στη βρεφική τους ηλικία «συγκατοικούσαν» με σκύλο εμφάνιζαν επιπλέον 26% μεγαλύτερο κίνδυνο να ροχαλίζουν στην ενήλικη ζωή τους.
Βέβαια, καλό θα ήταν να ξέρουμε πως το ροχαλητό δεν επηρεάζει μόνο τον ύπνο του συντρόφου μας, αλλά και την υγεία εκείνου που το βιώνει, μιας και σε βαριές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί πως συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, το ροχαλητό μπορεί να αποτελεί σημάδι υπνικής άπνοιας.
Επιμύθιο: Η συγκατοίκηση με τα ζώα και συγκεκριμένα με τα σκυλιά, όσο ευχάριστη και ευεργετική κι αν είναι για την ψυχική υγεία του ανθρώπου κρύβει παγίδες, μιας και τα κατοικίδια –αποδεδειγμένα πλέον- προκαλούν ροχαλητό.


moodhackers

Δεν υπάρχουν σχόλια: