Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Ζεστά καλοκαίρια, λιγότερες βροχές από το 2020

Αύξηση της θερμοκρασίας έως και 2,3 βαθμούς Κελσίου στο χρονικό διάστημα από το 2020 έως το 2050 και σημαντική μείωση της βροχόπτωσης. Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξε το 10ο Διεθνές Συνέδριο Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα. Επίσης, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, οι μέγιστες μεταβολές θα γίνουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και θα είναι πιο αισθητές στη ΝΑ Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις επιπτώσεις από τις αυξήσεις όλων των βασικών αέριων ρύπων, καθώς και της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων. Οσον αφορά τη σκόνη της ερήμου, που επισκέπτεται συχνά πολλές περιοχές της Ελλάδας, τονίστηκε ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τοπικού, αλλά και του παγκόσμιου κλίματος. Οπως υπογραμμίστηκε, η χημική σύσταση των αιωρούμενων σωματιδίων επιδρά στα νέφη κατά τη διάρκεια της βροχόπτωσης.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο ασχολήθηκαν και με την τρύπα του όζοντος. Οπως αναφέρθηκε, κατά την τελευταία δεκαετία δεν παρατηρήθηκε κάποιο σημάδι ανάκαμψης του όζοντος στην Αρκτική, στην Ανταρκτική, αλλά και στην Ελλάδα. Ανάκαμψη στα επίπεδα του 1980 αναμένεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις, μετά το 2030.
Περισσότερο ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται από την Ε.Ε. Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και έγινε ένα ακόμη βήμα προς τους στόχους του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Το 2008 οι εκπομπές περιορίστηκαν κατά 1,9% (λόγω των υψηλών τιμών γαιάνθρακα και πετρελαίου, της ταυτόχρονης μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου και της αύξησης των ΑΠΕ), ενώ είχαμε οικονομική ανάπτυξη 0,6%. Στην Ελλάδα η μείωση των εκπομπών το ίδιο έτος ήταν 3,8%. Τα αποτελέσματα χαιρέτισε η επίτροπος για την Καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής κ. Κόνι Χέντεγκααρντ, σημειώνοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια, αφού βρισκόμαστε σε περίοδο διαπραγματεύσεων για την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η μείωση μάλιστα επιταχύνθηκε. Η Ε.Ε.-15 κατάφερε μέχρι τα τέλη του 2008 να μειώσει τις εκπομπές της κατά 6,9% σε σχέση με το 1990 και συνολικά η Ε.Ε. κατά 11,3%.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο, μέχρι το 2012 η Ε.Ε. θα πρέπει να έχει μειώσει κατά 8% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΕΟΠ, κ. Ζακλίν Μακ Γκλέιντ, η μείωση των εκπομπών το 2009 θα είναι ακόμη μεγαλύτερη εξαιτίας της ύφεσης, ωστόσο η ίδια κάλεσε τα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στις πράσινες τεχνολογίες.

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: