Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Θέλουν να καταργήσουν την προστασία του Ολύμπου απο το ΥΠ.ΠΟ.Τ

Πριν λίγες μέρες, σε έκτακτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πιερίας στην Κατερίνη, σχεδόν σύσσωμοι πολιτικοί παράγοντες και εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων της Πιερίας, «σταύρωσαν» την Εφορεία Αρχαιοτήτων που μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά τους. Επί της ουσίας, ζητούν την κατάργηση (!) του αρχαιολογικού νόμου και του διατάγματος για την προστασία του Ολύμπου από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. για να μπορούν να εκμεταλλευθούν το όρος-σύμβολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς χωρίς την προστασία που του παρέχει το Υπουργείο Πολιτισμού...

Οι τοπικοί παράγοντες αποφάσισαν, μάλιστα, να επισκεφθούν τον αρμόδιο υπουργό, Παύλο Γερουλάνο, για να ζητήσουν την κατάργηση της υπουργικής απόφασης του 1985 (επί Μελίνας Μερκούρη) που κήρυξε τον Όλυμπο ως «ιστορικό - αρχαιολογικό τόπο», την κατάργηση του αρχαιολογικού νόμου και την απομάκρυνση της αρμόδιας εφόρου αρχαιοτήτων Κατερίνης, Έφης Πουλάκη - Παντερμαλή. Σχεδόν άπαντες επιτέθηκαν φραστικά και με πρωτοφανή αγριότητα στην απούσα από την συνεδρίαση κ. Πουλάκη – Παντερμαλή. Μάλιστα, ένας δημοτικός «άρχοντας» χρησιμοποίησε βαρύτατα προσβλητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον της.


Αποσιωπήθηκε δε με προκλητικό τρόπο έγγραφο της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, στο οποίο γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στο πρόβλημα. Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας εδώ και 8 μήνες ζητάει και εκείνη με τη σειρά της να μπουν στον Όλυμπο κανόνες χρήσεων γης και προστασίας! Δυστυχώς, όμως, αυτό φαίνεται ότι είναι εκείνο ακριβώς που οι τοπικοί άρχοντες θέλουν να αποφύγουν!

Κατέληξαν, λοιπόν, σε δηλώσεις που αναφέρουν ότι η αρχαιολόγος «Κόβει τις οικοδομικές άδειες... σταματά την ανάπτυξη... δεν μπορούμε να χτίσουμε... Διώξτε την!»... «Καταργήστε τον Αρχαιολογικό Νόμο»... «Καταργήστε την προστασία του Ολύμπου από το ΥΠ.ΠΟ.Τ.»... 

«Το βουνό των θεών – όπως καταγγέλλει η Εθελοντική Ομάδα Δράσης – δεν είναι κτήμα των κατοίκων της Νότιας Πιερίας ή της Βόρειας Θεσσαλίας. Ο Όλυμπος είναι παγκόσμιο μνημείο της φύσης, είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και δεν μπορεί να θυσιαστεί στο βωμό της πολυπόθητης «ανάπτυξης» ούτε να πέσει θύμα της οικονομικής κρίσης. Οι μάσκες έχουν πέσει, ενώ η πολιτεία κωφεύει προκλητικά! Ο Όλυμπος βρίσκεται στο στόχαστρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και κινδυνεύει!

Σας παρακαλούμε πολύ, ενισχύστε την προσπάθεια συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών για την άμεση επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου. Συζητήστε το με τους φίλους σας, τους γνωστούς σας, τους συναδέλφους σας και απαιτήστε από την Πολιτεία, μαζί με εμάς, την άμεση προστασία του! Προτρέψτε τους φίλους σας να στηρίξουν το αίτημα της επέκτασης καταθέτοντας την ψηφιακή τους υπογραφή εδώ!

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: