Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Κυρώσεις κατά της Λιβύης επί ευρωπαϊκού τάπητος

Οι ευρωπαϊκές χώρες συζητούν για πιθανές κυρώσεις κατά του Λιβυκού καθεστώτος, λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλωτών, αλλά προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία, λόγω της αντίδρασης της Ιταλίας και της Μάλτας, δήλωσαν την Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές. 
«Αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν συζητήσεις σχετικά με περιοριστικά μέτρα» εναντίον του καθεστώτος Καντάφι, υπογράμμισε μία από τις πηγές αυτές.  

Το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί κατά τη διάρκεια συνόδου των πρεσβευτών από τις 27 χώρες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αφού συζητήθηκε τη Δευτέρα από τους Ευρωπαίους Υπουργούς Εξωτερικών. 
Από το «πλήρες οπλοστάσιο» των μέτρων, οι κλασικές κυρώσεις της Ευρώπης, όπως η απαγόρευση της θεώρησης εισόδου ή το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων, «είναι μεταξύ των πιθανών επιλογών», όπως και το ενδεχόμενο να ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις, που άρχισαν από τα τέλη του 2008 ενόψει της σύναψης μιας πρώτης συμφωνίας εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τρίπολης, δήλωσε μια από τις πηγές αυτές.  
Η Γερμανία απείλησε την Τρίπολη με «κυρώσεις» σε περίπτωση νέων βιαιοτήτων κατά των διαδηλωτών. «Αν η Λιβύη θα πρέπει να προσφύγει και πάλι στη βία κατά του λαού της, οι κυρώσεις θα είναι αναπόφευκτες», δήλωσε στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε. 
Ωστόσο, «η συζήτηση συνεχίζεται» εντός της ΕΕ και «καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί», είπε, διότι η Ιταλία και η Μάλτα αρνούνται προς το παρόν την προοπτική κυρώσεων και θα πρέπει να υπάρχει ομοφωνία για να προχωρήσουμε μπροστά. «Η Ιταλία και η Μάλτα είναι αντίθετες με τους Ευρωπαίους εταίρους τους σχετικά με το θέμα αυτό», υπογράμμισε ένας άλλος διπλωμάτης. 
Αυτές οι δύο χώρες ανησυχούν ιδιαίτερα για την εισροή χιλιάδων παράνομων μεταναστών στις ακτές τους σε περίπτωση κατάρρευσης του λιβυκού κράτους και μια βιαστική αποχώρηση του συνταγματάρχη Καντάφι. 
Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Φράνκο Φρατίνι κάλεσε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες τους ομολόγους του να μην ασκήσουν ισχυρή πίεση στον συνταγματάρχη Καντάφι υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Όμως και ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει καλέσει τους υπουργούς του σε σύνοδο για την αντιμετώπιση της λιβυκής κρίσης.
pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια: