Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Πολυχώρος τέχνης και σκέψης το σπίτι του Μάνου

Σε πολυχώρο τέχνης και σκέψης μετατρέπεται το σπίτι στην Ξάνθη που γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Μάνος Χατζιδάκις.

Ο Μάνος πρωταντίκρισε το φως του ήλιου στις 23 Οκτωβρίου του 1925 στην Ξάνθη, «τη διατηρητέα κι όχι την άλλη, τη φριχτή, που χτίστηκε μεταγενέστερα από τους εσωτερικούς της ενδοχώρας μετανάστες», όπως ο ίδιος έλεγε. Σε αυτό το κομμάτι βρίσκεται το αρχοντικό όπου έζησε ο ιδιοφυής συνθέτης μέχρι τα επτά του χρόνια, γιατί λίγο μετά η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα. Εκεί ο Μάνος στα τέσσερά του χρόνια πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου από την Αλτουνιάν, γνωστή μουσικό της περιοχής, αρμένικης καταγωγής. Παράλληλα άρχισε να διδάσκεται βιολί και ακορντέον.

Το κτίσμα, που κουβαλάει πολλά στοιχεία από τον νεοκλασικισμό του 190ου αιώνα, έχει συνολική επιφάνεια 1.538 τ.μ. με τους εξώστες και το πατάρι, ανεγέρθηκε μεταξύ 1890 και 1897 και ήταν κατοικία του Εβραίου αργυραμοιβού Σλαβαντόρ Δανιήλ Σααρκότση. Αν και είχε κριθεί ιστορικά διατηρητέο μνημείο, το οίκημα θα ισοπεδωνόταν στο πέρασμα του αδυσώπητου χρόνου, αφού δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση. Χάρη όμως στην πρωτοβουλία που ανέλαβε ο νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, όχι μόνο θα διασωθεί, αλλά και θα παραδοθεί στην Ελλάδα ως πολυχώρος τέχνης και σκέψης με την επωνυμία «Μάνος Χατζιδάκις».

«Θα κατέρρεε και θα σάπιζε» είπε χαρακτηριστικά στην «Espresso» ο κ. Παυλίδης, «αφού στο εσωτερικό είχε γίνει περιστερώνας. Ηταν σχεδόν καταστραμμένο. Ηδη δημοπρατήσαμε την πρώτη φάση του έργου, το σύνολο της στατικής αναστήλωσης και της εξωτερικής εμφάνισης, έναντι 3.200.000 ευρώ, και για τη δεύτερη φάση απέμεινε μόνον ο ζωγραφικός διάκοσμος. Θα γίνει εξαιρετική δουλειά. Οι εργασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Αρχισαν από τα θεμέλια, όπου έγινε αντιστήριξη».

Το αρχοντικό μετά την περάτωση των εργασιών θα αποτελείται από εκθεσιακούς χώρους, χώρους εκμάθησης μουσικών οργάνων, χώρους στούντιο, ραδιοφωνικό σταθμό, χώρο άσκησης καλλιτεχνών και αγοραπωλησίας μουσικών CD, που θα έχουν κυρίως σχέση με τον Μάνο Χατζιδάκι.

Ο δεύτερος όροφος θα ανήκει στον Μάνο, στα πρώτα χρόνια της ζωής του καλλιτέχνη στην Ξάνθη (1925-1932), με εκθέματα, προσωπικά αντικείμενα, έπιπλα και μουσικά όργανα. Εκεί επίσης θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τη ζωή και το έργο του.


ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ/Esresso


Δεν υπάρχουν σχόλια: