Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Εκχύλισμα από αποτσίγαρα αξιοποιείται ως αντιδιαβρωτικό

Ουσίες που απομονώνονται από γόπες τσιγάρων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αντισκοριακή προστασία στο εσωτερικό αγωγών πετρελαίου, ανακοίνωσαν Κινέζοι ερευνητές. Η ανακύκλωση των αποτσίγαρων θα μπορούσε έτσι να περιορίσει τις επιπτώσεις των τοξικών ουσιών σε λίμνες και ποτάμια.
Περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια γόπες καταλήγουν στο περιβάλλον κάθε χρόνο, επισημαίνει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Industrial and Engineering Chemistry Research. To πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό, δεδομένου ότι η νικοτίνη και άλλα δηλητήρια από τις γόπες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να σκοτώσουν τα ψάρια.
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ζιαν Ζιαοτόνγκ άφησαν αποτσίγαρα να μουλιάσουν στο νερό και απομόνωσαν τελικά εννέα ουσίες, ανάμεσά τους και η νικοτίνη, οι οποίες αποτρέπουν το σχηματισμό σκουριάς.

Το τοξικό εκχύλισμα προστάτευσε από τη διάβρωση το N80, ένα είδος ατσαλιού που χρησιμοποιείται ευρέως σε αγωγούς πετρελαίου.
Η πετρελαϊκή βιομηχανία δαπανά εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για την επισκευή ή αντικατάσταση διαβρωμένων σωληνώσεων, αναφέρει το Reuters.
Η Κίνα φιλοξενεί σήμερα το μεγαλύτερο πληθυσμό καπνιστών σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους. Το 60% των ανδρών στη χώρα είναι καπνιστές.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: