Τέσσερις στους πέντε ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο πιστεύουν ότι η πρόσβαση στο internet είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μία έρευνα, που στηρίχτηκε σε δείγμα 27.000 ενήλικων ανθρώπων από 26 χώρες και πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του BBC World Service.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο BBC, σε χώρες όπως στη Φινλανδία και την Εσθονία, η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά, ενώ διεθνείς οργανισμοί, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, πιέζουν για αντίστοιχες ρυθμίσεις παγκοσμίως.
«Το δικαίωμα να επικοινωνεί κανείς δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Το internet είναι η πιο ισχυρή πηγή ενημέρωσης, που δημιουργήθηκε ποτέ», δήλωσε στο BBC, o Dr Hamadoun Toure, Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεποικοινωνιών (ITU).
Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θεωρούν το internet βασική υποδομή, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους δρόμους και το νερό. «Έχουμε εισαχθεί στην κοινωνία της γνώσης και όλοι θα πρέπει να έχουν δικαίωμα πρόσβασης», προσέθεσε.
Η έρευνα, που διεξήγαγε η GlobeScan, αποκάλυψε ενδιαφέροντα στοιχεία και για την «απροσεξία» των κυβερνήσεων γύρω από τις προοπτικές του internet.
Ωστόσο, ερωτηθέντες στη Νότια Κορέα και τη Νιγηρία υποστήριξαν πως οι κυβερνήσεις δε θα πρέπει να ασχολούνται με τον έλεγχο του διαδικτύου.
Σε χώρες όπως το Μεξικό, η Βραζιλία και η Τουρκία υποστηρίζεται ιδιαίτερα ένθερμα η ιδέα ελεύθερης χρήσης του internet. Ειδικότερα, περισσότεροι από το 90% των ερωτηθέντων, δήλωσαν πως η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι «θεμελιώδες δικαίωμα», ποσοστό που ξεπερνά κάθε άλλο σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα.
Στην πλέον «καλωδιωμένη» χώρα του κόσμου, τη Νότια Κορέα, το 96% των ερωτηθέντων συμμερίζεται την ίδια άποψη.
Η μελέτη έδειξε ακόμη τη σημασία της ύπαρξης του internet στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Στην Ιαπωνία, το Μεξικό και τη Ρωσία, τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν πως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν χωρίς αυτό, ενώ οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες δήλωσαν, πως μέσω του internet έχουν γενικότερα μεγαλύτερη ελευθερία.
Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι, που έχουν αντιρρήσεις για την απόλυτη απελευθέρωση του internet, κάνοντας λόγο χαρακτηριστικά για τους κινδύνους απάτης ή τη δυνατότητα πρόσβασης σε απόρρητα προσωπικά δεδομένα των χρηστών από άλλους χρήστες.
Σύμφωνα με τα γενικά στοιχεία της έρευνας, το 87% των χρηστών θεωρεί πως η πρόσβαση στο internet θα πρέπει να θεωρείται «καθολικό δικαίωμα», το 70% των ανθρώπων, που δεν το χρησιμοποιούν, θεωρούν ότι θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σ’ αυτό και τέλος, το 79% των ερωτηθέντων προσανατολίστηκαν προς την αναγνώριση της ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο ως θεμελιώδους δικαιώματος, ανεξάρτητα από το αν είχαν ή όχι πρόσβαση τη δεδομένη χρονική στιγμή διεξαγωγής της έρευνας.
Giorgos.biz
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου