«Ο δείκτης ανεργίας των νέων σε όλον τον κόσμο έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ και μέλλει να ανέβει ακόμη περισσότερο μέσα στο 2010», τονίζει το ΒΙΤ στην έκθεσή του για την ανεργία των νέων.
Ο δείκτης έχει ξεπεράσει το 11,9% το 2007 και το 13% τον περασμένο χρόνο, και για το 2010 προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρώς στο 13,1% και να ξαναπέσει στο 12,7% το ερχόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού.
«Οι νέοι αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης», τονίζει ο γενικός διοικητής του ΒΙΤ Χουάν Σομάβια, προσθέτοντας πως «αποποιούμενοι αυτό το δυναμικό συνιστά μία οικονομική σπατάλη που μπορεί να υπονομεύσει την σταθερότητα της ίδιας της κοινωνίας».
Η ανεργία των νέων, που έχει αυξηθεί κατά 7,8 εκατ. άτομα από το 2007, ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει μία «χαμένη γενεά νέων που έχουν βγει στην αγορά εργασίας και έχασαν κάθε ελπίδα να βρουν μία εργασία που θα τους εξασφαλίζει τα προς το ζην», προβλέπει το ΒΙΤ.
Οι νέοι «κάνουν κάθε δυνατή ενέργεια, όμως οι πόρτες παραμένουν κλειστές για εκείνους», προσθέτει η Σάρα Έλντερ, συνυπογράφουσα στην έρευνα του Γραφείου.
Στις αναδυόμενες χώρες, που συνολικά διαθέτουν το 90% του νεανικού πληθυσμού στον κόσμο, οι νέοι πλήττονται ιδιαίτερα από την κατάσταση τούτη, η οποία συχνά μεταφράζεται σε μείωση των ωραρίων απασχόλησης και του μισθού για όσους έχουν ακόμη εργασία.
Το 2008, περίπου 152 εκατ. νέοι, ή το 28% του ενεργού πληθυσμού στην ηλικιακή αυτή κατηγορία, δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα όρια της φτώχειας παρά το γεγονός ότι εργάζονται και κερδίζουν λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα, υπογραμμίζει η οργάνωση.
Περί το 45% αυτής της αύξησης της ανεργίας πλήττει τον πληθυσμό των βιομηχανικών χωρών, ιδιαίτερα στην Κεντρική, την Ανατολική και Νότια Ευρώπη ( Εσθονία , Λεττονία, Λιθουανία , Ισπανία ). Στις ΗΠΑ , η ανεργία των νέων αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες το 18%.
Για να καταπολεμηθεί αυτή η κατάσταση, το ΒΙΤ καλεί τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τα προγράμματα στήριξης της εργασίας των νέων, παρά τις περικοπές που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες στους προϋπολογισμούς τους.
Στον απόηχο όλων αυτών, η ισπανική κυβέρνηση εξήγγειλε την Πέμπτη τη λήψη και «πρόσθετων μέτρων» λιτότητας, συνεχίζοντας τη συλλογική προσπάθεια περιστολής του δημόσιου ελλείμματος, αποσαφηνίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θέλει να «καλυφθεί», εάν τυχόν επιδεινωθεί κι άλλο στο ορατό μέλλον η οικονομική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.
Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας Χοσέ Μανουέλ Κάμπα, «το 2011 πρέπει να περιστείλουμε κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες το δημόσιο έλλειμμά μας στο 6% του ΑΕΠ» - από σχεδόν 12% το 2009 και με τελικό στόχο το 3% το 2013. Ρητά, δεν απέκλεισε και νέα μέτρα λιτότητας, εάν επιδεινωθεί η αρνητική οικονομική συγκυρία.
Ήδη, όλοι οι προϋπολογισμοί υπουργείων έχουν ψαλιδιστεί, κοινωνικά επιδόματα το ίδιο, ενώ έχουν μειωθεί και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Όμως ο πληθωρισμός τον Ιούλιο ήταν μόλις 1,9%, ένα θετικό ρεκόρ.
Φέτος, η οικονομία στην Ισπανία οδεύει προς συρρίκνωση 0,3% για όλο το έτος, ενώ για τον επόμενο χρόνο υπάρχει πρόβλεψη για «αναιμική» ανάπτυξη 1,3% - ένα ποσοστό, πάντως, που δεν είναι αποδεκτό από όλη την οικονομική κοινότητα, ιδίως τη διεθνή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου