Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Θύματα σε αεροπορικό δυστύχημα στο Κονγκό


Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους την Τετάρτη σε αεροπορικό δυστύχημα στην Μπαντούντου, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στο δυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ), όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής κυβερνήτης, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν δύο επιζώντες.
Το δυστύχημα συνέβη «ανάμεσα στις 11.30 και στις 12.00 GMT», δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας της Μπαντούντου, Βίκι Μπόσο Μουτέμπα.
Το αεροσκάφος προερχόταν από την Κινσάσα, και απέτυχε στην προσγείωση του στο αεροδρόμιο της πόλης Μπαντούντου, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

«Δεν μπόρεσε να προσγειωθεί κανονικά, ήθελε να κάνει και άλλους ελιγμούς, δεν μπόρεσε, και στη συνεχεία, στα προάστια της πόλης, προσγειώθηκε απότομα και με πολύ κακό τρόπο», πρόσθεσε ο Μουτέμπα τονίζοντας «ότι ήταν ένας από τους πρώτους που έφθασε στο σημείο της καταστροφής με τους ανθρώπους της «Monusco», αποστολή του ΟΗΕ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό περισσότερες πληροφορίες.
«Βγάλαμε τους ανθρώπους (επιβάτες), μέχρι στιγμής έχουμε 19 πτώματα στο νεκροτομείο και δύο επιζώντες», δήλωσε. «Ο πιλότος, ο συγκυβερνήτης, και η αεροσυνοδός είναι ανάμεσα στα θύματα», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «και ενώ αναμένεται η γνώμη των ειδικών (...), η πιθανή αιτία μπορεί να είναι η εξάντληση των καυσίμων» του αεροσκάφους, ενός Let-410, της ιδιωτικής εταιρείας του Κονγκό Filair.
Ο Βέλγος επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας Filair, είναι ανάμεσα στα 19 άτομα που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα αυτό, όπως έγινε γνωστό από τον αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας αυτής.
Ο Ντανιέλ Φιλμότ, 62 ετών, πιλοτάριζε ο ίδιος το αεροσκάφος, ένα Let-410 κατασκευασμένο στην Τσεχία περισσότερες πληροφορίες, όταν αυτό συνετρίβη σε ένα «πλινθόκτιστο σπίτι» στα περίχωρα της Μπαντούντου, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής κυβερνήτης, Βίκι Μπόσο.
Σύμφωνα με τη βελγική πρεσβεία στη ΛΔΚ, ο κ. Φιλμότ «είχε εγγραφεί εδώ και δέκα χρόνια» στο προξενείο και είχε πρόσφατα ξαναπαντρευτεί με μια γυναίκα υπήκοο του Κονγκό. «Ήταν ένας γνωστός επιχειρηματίας», πρόσθεσε ένας Βέλγος διπλωμάτης, υπό τον όρο της ανωνυμίας, τονίζουν δημοσιογραφικές πηγές.
Τα αεροπορικά δυστυχήματα είναι συχνά στη ΛΔΚ και όλες οι αεροπορικές εταιρείες του Κονγκό (έχουν καταγραφεί πενήντα), είναι στη μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει απαγορεύσει τις πτήσεις τους στον εναέριο χώρο της.
ANT1

Δεν υπάρχουν σχόλια: