Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Μια γκρι φάλαινα τρελαίνει τους επιστήµονες

ΤΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ακτές της Ισπανίας εντοπίστηκε η µυστηριώδης γκρι φάλαινα που είχε εµφανιστεί στις ακτές του Ισραήλ. Η χρονική διαφορά των 23 ηµερών και η απόσταση των 3.000 χλµ.

που χωρίζει τα δύο µέρη προκάλεσαν νέα έκπληξη στους ειδικούς, όπως είχε προκαλέσει το ίδιο το γεγονός της εµφάνισης µιας φάλαινας στα νερά της Μεσογείου. Οι γκρι φάλαινες έχουν εξαφανιστεί από τον Ατλαντικό Ωκεανό και η εµφάνιση ενός µέλους του είδους στη Μεσόγειο προκάλεσε µεγάλη έκπληξη στους ειδικούς. Επιπλέον, κανένας δεν είναι σε θέση να πει προς τα πού κατευθύνεται η φάλαινα.

Κάποτε, οι τρεις µεγαλύτεροι πληθυσµοί της γκρι φάλαινας ζούσαν στον δυτικό και τον ανατολικό Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς και στον Ατλαντικό. Για λόγους, όµως, που παραµένουν αδιευκρίνιστοι µέχρι σήµερα, ο πληθυσµός του Ατλαντικού εξαφανίστηκε ανάµεσα στον 17ο και τον 18ο αιώνα. Από τότε δεν είχαν εντοπισθεί σηµάδια του είδους. Εως ότου, στις 9 Μαΐου, βρέθηκε να κολυµπά µια γκρι φάλαινα στις ακτές της Χερζλίγια Μαρίνα στο Ισραήλ. Η εξήγηση που δίνουν οι εδικοί είναι ότι το είδος αναβίωσε στον Ατλαντικό ή ότι η συγκεκριµένη φάλαινα έσπασε όλα τα ρεκόρ µετανάστευσης του είδους.

Στις ανατολικές ακτές της Ισπανίας, η φάλαινα φαινόταν να κολυµπά αργά προς τον Νότο.

Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: