Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ελευθερώνουν τους ακτιβιστές μετά την κατακραυγή

Ελευθερώνουν τους ακτιβιστές μετά την κατακραυγή Διπλωματικό αναβρασμό και δεκάδες διαδηλώσεις με σύνθημα «Ελευθερώστε τη Γάζα», από τη μια άκρη του πλανήτη στην άλλη, έχει πυροδοτήσει η αιματοχυσία που προκάλεσε επίθεση του ισραηλινού στρατού στον διεθνή στολίσκο που μετέφερε 700 αμάχους και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Αργά χθες το βράδυ, εν μέσω πρωτοφανούς διεθνής κατακραυγής, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπανιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους που είχε μεταφέρει από τα πλοία στις φυλακές Μπιρ Σεβά και Ασόντ.

Μετά την καταδικαστική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της Δευτέρας, έκτακτη σύνοδο πραγματοποίησαν χθες το ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και οι υπ. Εξωτερικών της ΕΕ, την ώρα που οι ισραηλινές αρχές συνέχιζαν να περιφρονούν τα αιτήματα των κυβερνήσεων που ζητούσαν την άμεση απελευθέρωση των υπηκόων τους.
Μετά το τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο γ.γ. του οργανισμού, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, ζήτησε και αυτός την άμεση απελευθέρωση των πολιτών και των πλοίων που κρατούνται από το Ισραήλ. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, το ισραηλινό υπ. Αμυνας υποστηρίζει πως οι νεκροί είναι 9, ωστόσο οι εκπρόσωποι του κινήματος «Ελευθερώστε τη Γάζα» επισημαίνουν πως ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να αγγίζει τους 19.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ -πολλά εκ των οποίων κατηγόρησαν την κυβέρνηση για άλλο ένα φιάσκο που βλάπτει την εικόνα της χώρας-, χθες αναμενόταν να απελαθούν άλλα 50 άτομα, ενώ 45 ακτιβιστές -οι περισσότεροι Τούρκοι- νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία.
Οπως επισημαίνεται, οι υπόλοιποι περίπου 480 επιβάτες -ανάμεσά τους και 31 Ελληνες- κρατούνταν μέχρι χθες το βράδυ σε «ειδικά διαμορφωμένο χώρο» στη φυλακή Ασόντ και στη φυλακή Μπιρ Σεβα στο νότιο Ισραήλ και αναμενόταν να έχουν περάσει από τη διαδικασία της ανάκρισης και να απελαθούν μέσα στο επόμενο 24ωρο.
Οργισμένο το Τελ Αβίβ...Εν τω μεταξύ, το Τελ Αβίβ εμφανίζεται εξοργισμένο (!) από την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ με την οποία καταδικάζεται η αιματηρή επίθεση, ζητείται η άμεση διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό και υπενθυμίζεται στο Ισραήλ ότι πρέπει να συμμορφωθεί με τα προηγούμενα ψηφίσματα 1850 και 1860 που προβλέπουν την «απρόσκοπτη παράδοση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη Γάζα»!
Αρση του αποκλεισμού στη Γάζα και άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων ζήτησαν χθες σχεδόν όλοι οι ηγέτες της ΕΕ, με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να επιθυμεί να τεθεί η χώρα του επικεφαλής της διεθνούς έρευνας για την αιματοχυσία, ενώ ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε σε αυστηρό ύφος πως «εάν η ισραηλινή κυβέρνηση είχε λάβει υπόψη της τα διεθνή αιτήματα και το δικό μου έντονο και επείγον αίτημα για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, αυτό δεν θα είχε συμβεί». Για «απολύτως αδικαιολόγητες ανθρώπινες απώλειες» έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Ωστόσο, το Τελ Αβίβ φαίνεται αποφασισμένο να επιμείνει μέχρι τέλους στα περί «πρόκλησης» από πλευράς ακτιβιστών καθώς και στα περί «νόμιμης άμυνας» των Ισραηλινών κομάντος, απορρίπτοντας φυσικά κάθε δικαίωμα στην «αυτοάμυνα» όσων βρίσκονταν στα σκάφη και είδαν καταδρομείς με πλήρη εξάρτηση να «προσγειώνονται» στο κατάστρωμα την ώρα που βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα!
Μάλιστα, παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις ορισμένων υπουργών που δήλωσαν «αιφνιδιασμένοι» από τις ενέργειες του στρατού, το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό ξεκαθάρισε χθες πως είναι έτοιμο να ανακόψει την πορεία άλλων δύο πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, το ένα εκ των οποίων φέρεται να βρίσκεται ανοιχτά της Ιταλίας.
«Ρέιτσελ Κόρι»Σύμφωνα με συγκεχυμένες πληροφορίες, πρόκειται για το πλοίο «Ρέιτσελ Κόρι» (ήταν το όνομα της Αμερικανίδας ακτιβίστριας που το 2003 καταπλακώθηκε από εκσκαφέα του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, ενώ προσπαθούσε να εμποδίσει την κατεδάφιση κατοικίας Παλαιστινίου) και αναμένεται να πλησιάσει τις ακτές της Γάζας σήμερα το μεσημέρι.
ΛΙΒΑΝΟΣ
Πυρά κατά ισραηλινού αεροσκάφους
Φόβους για «εκτροχιασμό» της κατάστασης τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια σύνορα του Ισραήλ εκφράζουν οι αναλυτές, καθώς ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος να δέχεται αντιαεροπορικά πυρά πάνω από τον Λίβανο, ενώ ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα, χθες, έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Λίγες ώρες αργότερα, ορισμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι ισραηλινά αεροσκάφη που εκτελούσαν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τον νότιο Λίβανο δέχτηκαν πυρά.
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: