Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Στο φως οι πόλεις των Μάγια

Την πραγματική έκταση που καταλάμβανε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις των Μάγια κατάφεραν να αποτυπώσουν αμερικανοί ειδικοί με τη χρήση αερομεταφερόμενων σαρωτών λέιζερ.

Ηταν η πρώτη φορά που ο Αρλεν Τσέιζ και η σύζυγός του Νταιάν, αμφότεροι καθηγητές Παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντας στο Ορλάντο, χρησιμοποίησαν αυτήν την τεχνολογία λέιζερ για να διαπεράσουν τα φυλλώματα της πυκνής τροπικής ζούγκλας και να καταγράψουν τα «αόρατα» με γυμνό μάτι, αλλά και από δορυφόρους, όρια μιας αρχαίας πόλης.

Οι δύο καθηγητές χρειάστηκε να πετάξουν συνολικά 10 ώρες πάνω από την πόλη Καρακόλ στη χώρα Μπελίσε της Λατινικής Αμερικής. Η τεχνολογία του σαρωτή λέιζερ, που είναι γνωστή ως Lidar, τους βοήθησε να σχηματίσουν έναν τρισδιάστατο ανάγλυφο χάρτη στον οποίο αποτυπωνόταν η πραγματική έκταση της πόλης που έφθανε τα 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Μάλιστα, οι δύο ειδικοί διέκριναν μέσω του λέιζερ τα απομεινάρια κτιρίων και σπιτιών, τη χάραξη μεγάλων δρόμων και εκτάσεις που χρησιμοπούνταν για καλλιέργειες. Ηταν μια πόλη που ήκμασε από το 550 μέχρι το 900 μ.Χ. και στην οποία ζούσαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι. Οι δύο επιστήμονες πέταξαν με το αεροσκάφος σε ύψος 700 μέτρων πάνω από την αρχαία πόλη, κατά το τέλος της άνυδρης περιόδου, όταν τα φυλλώματα των δέντρων ήταν λιγότερο πυκνά. Οι ακτίνες των λέιζερ μπόρεσαν να διαπεράσουν τα δέντρα και να ανακλαστούν πίσω στον δέκτη του αεροσκάφους, μεταφέροντας πληροφορίες για ερείπια που κανείς ποτέ δεν είχε διακρίνει μέσα στη ζούγκλα.

Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: