Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Για τους πεσόντες 1940-1949

Σήμερα στις 11:00 το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Νικολάου Ψαχνών Ευβοίας για να συζητηθεί το θέμα της δημιουργίας μνημείου προς τιμή των πεσόντων της περιοχής κατά την χρονική περίοδο 1940-1949. Κύριος ομιλητής στην συγκέντρωση αυτή ήταν ο κ. Αντώνης Γραμματικός, ο οποίος μαζί με κάποιους άλλους πολίτες ων Ψαχνών πήραν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία αυτού του μνημείου για να θυμούνται οι παλαιότεροι και για να μάθουν οι νεώτεροι την ιστορία τους.
Ο κ. Γραμματικός ανέφερε ότι η κίνηση αυτή δεν άρχισε φέτος αλλά το 2006 εστάλη επιστολή στον κ. Δήμαρχο Αντώνη Μπαζώτη, ζητώντας μέσω αυτοής να εγκριθεί η πρόταση δημιουργίας μνημείου προς τιμή των πεσόντων της περιόδου 1940-1949. Όμως δεν υπήρξε καμία απάντηση. Το 2008 εστάλη συμπληρωματική  επιστολή αλλά και πάλι δεν υπήρξε απάντηση. Γιαυτό και έγινε η συνάντηση αυτή, ώστε να μάθουν οι κάτοικοι για την πρόταση δημιουργίας του μνημείου προς τιμήν αυτών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας.


Οι Δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Λαφαζάνης, Γιάννης Τσατσαρώνης και Σπύρος Ραπτάκης που παρευρίσκονταν στην συγκέντρωση αυτή είναι θετικοί σε μια τέτοια πρωτοβουλία και ανέφεραν ότι αυτή η πρόταση θα κατατεθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης ο κ. Λαφαζάνης πρότεινε την δημιουργία μιας επιτροπής όπου θα πάνε στα χωριά της Μεσσαπίας για να μάθουν αν υπάρχουν και άλλοι πεσόντες την περίοδο 1940-1949 ώστε να ολοκληρωθεί η λίστα πριν δημιουργηθεί το ιερό μνημείο στο οποίο θα υπάρχουν χαραγμένα το ονοματά τους.Επίσης στο μνημείο θα είναι χαραγμένοι και οι παρακάτω στίχοι από το ποιήμα του Κωνσταντίνου Καβάφη Φωνές :
"Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες
εκείνων που πέθαναν, ή εκείνων που είναι
γιά μας χαμένοι σαν τους πεθαμένους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: