Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Το Κίνημα της Wicca


Τα τελευταία χρόνια, το γενικότερο κίνημα του νεοπαγανισμού έχει αποκτήσει ιδιαίτερη έκταση σε όλες αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες περιοχές της Γης. Όλο και περισσότεροι, ιδιαίτερα νέοι-έφηβοι από οικονομικά εύπορες περιοχές (Ευρώπη, Αμερική), αποφασίζουν να απαρνηθούν τον “ντεμοντέ” Χριστιανισμό και να στραφούν στη λατρεία της φύσης και στη θρησκεία του μυστηρίου, των περίεργων τελετών και, φυσικά, της μαγείας. Στο θρησκευτικό κίνημα, δηλαδή, που ακούει στο όνομα Wicca. Το παρόν κείμενο αποτελεί μια προσπάθεια παρουσίασης και διαλεύκανσης του κινήματος της Wicca μέσα στο πλαίσιο του γενικότερου νεοπαγανισμού μιας και η γενική κατάσταση σε αυτό το θέμα είναι, ίσως σκόπιμα, πάρα πολύ μπερδεμένη.



Εισαγωγικά:
Η Wicca μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία από τις νεότερες θρησκείες μιας και άρχισε να αναπτύσσεται γύρω στο 1950. Μια προσεκτική, όμως μελέτη τoυ, θα δείξει ουσιαστικά ότι αναβιώνει σύμβολα, συνήθειες, θεότητες αλλά και θρησκευτικές λατρείες από πολύ παλαιότερες θρησκείες (πχ διάφορες Κέλτικες τοπικές θρησκείες).Γενικότερα, το κίνημα του νεοπαγανισμού σε όλες του τις μορφές(Αιγυπτιακός, Ελληνικός, Wicca κτλ) παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη στις μέρες μας, σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτής της ανάπτυξης υπάρχει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των πιστών στη Wicca ,κυρίως στις οικονομικά αναπτυγμένες περιοχές(Αμερική -με επίκεντρο τις ΗΠΑ, και Ευρώπη -με επίκεντρο τη Μεγάλη Βρετανία). Τα άτομα που στρέφονται σε αυτή είναι κυρίως νέοι που αποστρέφονται τις πατροπαράδοτες θρησκείες καθώς και προγονολάτρεις-εθνικιστές, που θέλουν να αναβιώσουν το πάλαι ποτέ μεγαλείο της πατρίδας τους στο παρελθόν επιστρέφοντας στην αρχική τους θρησκεία
Σημείωση: Όλες οι πηγές που χρησιμοποιώ για το παρόν κείμενο είναι αγγλόφωνες και γαλλόφωνες. Αν και έψαξα δεν μπόρεσα να βρω ελληνική λέξη αντίστοιχη του Wicca. Επιπλέον, η αντιστοίχηση στα ελληνικά της λέξης Wicca γίνεται στο θηλυκό γένος, γεγονός το οποίο στηρίζω στο ότι στις περισσότερες αγγλικές πηγές η αναφορά στη Wicca γινόταν στο θηλυκό γένος. Η οποιαδήποτε βοήθεια από κάποιον που γνωρίζει κάτι περισσότερο σχετικά με την ελληνική αντιστοίχιση της λέξης Wicca είναι ευπρόσδεκτη.

Τι είναι η Wicca;
H Wicca (ή ‘μοντέρνα μαγεία’ ή ‘Τέχνη των Σοφών’ ή ‘Τέχνη’) είναι μια θρησκεία που έχει τη βάση της στο Σαμανισμό (Shamanism). Η Θεά (Goddess) είναι η κυριότερη θεότητα και εμφανίζεται με τρεις μορφές : της Παρθένας (Maiden) που συμβολίζει την αγνότητα του κόσμου, τη Μητέρα (Mother) που συμβολίζει τη μητρότητα και την γέννηση και την Crone.Δίπλα στη Θεά, υπάρχει και ο σύζυγός της ο Θεός , ο οποίος παρουσιάζεται να φέρει κέρατα. Τα ονόματα που δίνονται στις παραπάνω θεότητες , αλλά και στις εκφάνσεις τους είναι διαφορετικά από παράδοση σε παράδοση με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας τεράστιας θρησκευτικής ποικιλομορφίας
Επιπλέον, βασικό στοιχείο στη Wicca είναι η εξάσκηση της μαγείας (κυρίως της λεγόμενης ‘λευκής’). Πολλά τελετουργικά της Wicca περιλαμβάνουν και την απορρόφηση ενέργειας από τη φύση και χρήση της για διάφορους υποκειμενικούς σκοπούς (γητείες). Καίριο ρόλο στη Wicca παίζουν οι διάφορες φάσεις του φεγγαριού καθώς και οι διάφορες εποχές, μιας και από αυτές καθορίζονται τα ξόρκια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Η θρησκεία της Wicca αποτελείται από διάφορες παραδόσεις όπως οι (Αλεξανδρινή-Alexandrian, Γεωργιανή-Georgian, Διανική-Dianian, Πνευματική-Spiritual, Σωκρατική-Socratian, Παραδοσιακή-Traditional, Ειδική-Special κτλ). Πολλές από αυτές τις παραδόσεις δημιουργήθηκαν στην περίοδο του μεσοπολέμου ,μα παρότι η ηλικία τους είναι πάρα πολύ μικρή το θρησκευτικό τους τελετουργικό είναι πλήρως αποδεκτό από την κοινότητα)
Συνοψίζοντας, η Wicca είναι μια φυσικοκεντρική θρησκεία που διδάσκει ‘αγάπη και σεβασμό για όλα τα είδη ζωής’ και πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες της στον πνευματισμό των αυτοχθόνων Αμερικάνων. Το δόγμα της δεν αρνείται , αλλά ούτε και είναι ενάντιο οποιασδήποτε θρησκείας , μιας και πιστεύει ότι κάθε θεότητα που λατρεύεται είναι έκφανση του Θεού, ήτ της Θεότητας. Τέλος, οι ίδιοι οι Wiccans υποστηρίζουν ότι η Wicca δημιουργήθηκε πριν το Χριστιανισμό.

Είναι η Wicca θρησκεία;
To παραπάνω ερώτημα έχει δύο προσεγγίσεις, που σχετίζονται με τον ορισμό της θρησκείας.
Αν κάποιος θεωρεί ότι η θρησκεία προϋποθέτει ένα κεντρικό οργανισμό ρύθμισης της λατρείας, τοπικούς ναούς και οργανωμένη εκπροσώπηση στο κοινό τότε η Wicca δεν μπορεί να θεωρηθεί θρησκεία. Είναι γεγονός ότι η Wicca αποτελείται από μικρές θρησκευτικές ομάδες που ανήκουν σε διάφορες παραδόσεις . Επιπλέον, είναι γεγονός ότι οι τοπικοί ναοί είναι καλά κρυμμένοι. Η απλότητα, μάλιστα, της διάταξης του ναού(ένας βωμός, κεριά, αλάτι, το σύμβολο της πεντάλφα στο έδαφος και διάφορα άλλα που αλλάζουν περιστασιακά) μπορούν να τοποθετηθούν σε σπίτια Wiccans όπου γίνονται και αρκετές συγκεντρώσεις. Ακόμα, η θρησκεία της Wicca λατρεύεται έξω στη φύση (σε “μυστικά” απομακρυσμένα δάση, άλση κτλ).Τέλος, η Wicca κάθε άλλο θα μπορούσαμε να πούμε, έχει, από οργανωμένη εκπροσώπηση στο κοινό. Τον επικοινωνιακό ρόλο στη θρησκεία τον έχουν λάβει οι ίδιοι οι πιστοί, οι οποίοι κυρίως μέσω του Internet διαδίδουν τις ιδέες τους. Το πρόβλημα είναι ότι κάθε πιστός εκφράζει διαφορετικά διάφορες αξίες σχετικά με το κεντρικό δόγμα ,γεγονός που οδηγεί σε μια τεράστια ποικιλία δογμάτων και τοπικών απόψεων. Επιπλέον, η μυστικοπάθεια των Wiccans καθώς και η απαγόρευση της γνώσης σε μη μυημένους θολώνει ακόμα περισσότερο το τοπίο.
Τέλος, αν κάποιος θεωρεί ότι η θρησκεία είναι ένα σύστημα που περιγράφει το ρόλο της ζωής του ανθρώπου και παρουσιάζει δικιά του κοσμογονία, θεολογία, ηθική και κανόνες ζωής, ενώ είναι παράλληλα ζωντανό, αποδεκτό δηλαδή από μεγάλο πλήθος κόσμου, τότε η Wicca μπορεί να θεωρηθεί θρησκεία.

Ιστορία της Wicca
Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, η Wicca είναι μια μοντέρνα θρησκεία που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου στη Μεγάλη Βρετανία. Αν και θεωρείται σύγχρονη, η πηγή του δόγματός της μας γυρνά πίσω στο παρελθόν πολύ πιο πριν την εμφάνιση της Χριστιανικής θρησκείας. Βέβαια , οι περισσότεροι Wiccans αρνούνται να δεχτούν τη Wicca σαν τη συνέχεια ενός τόσο παλιού δόγματος και προτιμούν περισσότερο το χαρακτηρισμό της Wicca σαν ‘ανάπλαση’ της τότε θρησκείας.
Το άτομο που έδωσε στη Wicca τη σημερινή της μορφή , ονομάζεται Gerald Gardner. O Gardener σύμφωνα με γραφόμενά του εντάχθηκε σε μια ομάδα Wiccans το 1939. Αργότερα, έπεισε τον ‘αρχιμάγο’ της ομάδας (Master-Warlock) να γράψει ένα βιβλίο(High Magic’s Aid) για τη Wicca με τη μορφή μυθιστορήματος στο οποίο θα περιέχονται προσεκτικά κρυμμένα διάφορα στοιχεία της νέας θρησκείας. Στη συνέχεια εμπλούτισε ακόμα περισσότερο τη θρησκεία εισάγοντας νέα στοιχεία τα οποία συνέλεξε από διάφορα άλλα θρησκεύματα. Επιπλέον, δημιούργησε νέες τελετές και σύμβολα. Τέλος, εισήγαγε διάφορες τελετές από το κίνημα της Μασονίας (τελετή μύησης, χαιρετισμού κτλ) στη Wicca.Το 1954 έγραψε το βιβλίο Witchcraft Today στο οποίο περιέχει διάφορες πληροφορίες για τη Wicca.
Τέλος, σε όλη του τη ζωή ως Wiccan , ο Gardner έγραψε διάφορα βιβλία που γενικώς, χαίρουν ιδιαίτερης αποδοχής από την κοινότητα της Wicca, εκτός από το Witchcraft Today:Κάποιοι ενστερνίστηκαν τις ιδέες του βιβλίου και το ακολούθησαν πιστά ως θρησκευτικό κείμενο, κάποιοι άλλοι το απέρριψαν , ενώ δεν ήταν λίγοι οι πολέμιοί του.

Σύντομη Βιογραφία του Gerald Gardner:
Ο Gerald Gardner γεννήθηκε στο Blundellands της Αγγλίας το 1884 και καταγόταν από οικογένεια Σκοτσέζων. Η οικογένεια του, λέγεται , ότι υπήρξε ολόκληρη φατρία μαγείας(μάλιστα ,παλιότερα, ένα μέλος της καταδικάστηκε στην πυρά το 1610 ως μάγισσα). Ο Gardner ,με την νοσοκόμα του MacCombie ταξίδεψε από πολύ μικρός στην Ευρώπη. Την περίοδο αυτή την περνούσε διαβάζοντας βιβλία, μιας και το άσθμα από το οποίο υπέφερε περιόριζε την ενασχόληση του στο διάβασμα. Αργότερα, ο Gardner “μεταναστεύει”,ακολουθώντας τη νιόπαντρη Νοσοκόμα του,στη Μαλαισία όπου και εργάζεται σε μια φυτεία τσαγιού. Εκεί, άρχισε να επικοινωνεί με τους ιθαγενείς και μάλιστα περνούσε ολόκληρες ώρες συζητώντας για τη λαογραφική και θρησκευτική παράδοση τους. Το 1939 εκδίδει το βιβλίο ‘Kris and Other Malay Weapons’ το οποίου η πολύ καλή πορεία σε πωλήσεις του εξασφάλισαν κάποια οικονομική άνεση καθώς και κοινωνική καταξίωση. Λίγο πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου (1938) ο Gardner έγινε μέλος της Crotona, Μασονικής οργάνωσης και από εκεί έγινε μέλος μιας άλλης μυστικιστικής ομάδας με Αρχιέρεια την Dorothy Clutterburck. Το 1946 ο Gardner έγινε μέλος και λίγο αργότερα αρχιερέας της Αδελφότητας Ordo Templi Orientis του Crowther
To 1949 εκδίδει το πρώτο του βιβλίο σχετικό με τη μαγεία το ‘High Magic’s Aid’ με τη μορφή μυθιστορήματος, διότι τότε ήταν ακόμα σε ισχύ ο νόμος περί μαγείας στην Αγγλία. Στο βιβλίο αυτό δε γινόταν καμία αναφορά για τη Θεά, παρά μόνο για τον κερατοφόρο Θεό(ίσως τον Πάνα)
Το 1953 , απαλλαγμένος πλέον από το νόμο περί μαγείας, εκδίδει το βιβλίο ‘Book Of Shadows’ μαζί με την Doreen Valiente την οποία είχε μυήσει σε μια αδερφότητα που είχε ιδρύσει ο ίδιος το 1951.
Το 1954 εκδίδει το βιβλίο σταθμός ‘Witchcraft Today’ , στο οποίο αναφέρει την απόψή του για το πώς η Μαγεία πήρε την τότε μορφή της. Το βιβλίο αυτό αντιμετωπίστηκε με ποικίλους τρόπους: άλλοι το αποδέχτηκαν απόλυτα, άλλοι το αγνόησαν και άλλοι το απέρριψαν έντονα. Το γεγονός είναι, όμως, ότι είχε σαν αποτέλεσμα την κοινοποίηση της ύπαρξης πολλών αδερφοτήτων καθώς και την αφορμή για τη δημιουργία νέων.
Το 1959, πικραμένος από την μαζική επίθεση που του γινόταν από τα μέσα ενημέρωσης εκδίδει το τελευταίο του βιβλίο ‘The Meaning Of Witchcraft’ και το 1953 αποχωρεί για το Λίβανο.
Απεβίωσε τις 12 Φεβρουαρίου 1964 καθώς επίστρεφε από το Λίβανο στην πατρίδα του, προτού προλάβει να δει την τρομερή εξάπλωση της Wicca στον κόσμο

Σύμφωνα με το Gardner η ιστορία της Wicca-Μαγείας είναι η εξής:
(κείμενο σε ελεύθερη μετάφραση από το βιβλίο The Meaning of Witchcraft του Gerald Gardner)
Η Wicca ξεκίνησε στην προϊστορία με τις αρχέγονες τελετές της φωτιάς, του κυνηγιού και της γονιμότητας. Πολύ αργότερα εξελίχθηκε σε πλήρη θρησκευτικό σύστημα το οποίο δεχόταν την ύπαρξη μιας ανώτερης θεότητας , η οποία ήταν ακατανόητη και άπιαστη για τον άνθρωπο. Γι’αυτό και οι άνθρωποι άρχισαν να λατρεύουν τους κατώτερους θεούς, οι οποίοι αποτελούσαν μεσολαβητή του ανθρώπου προς την ανώτερη θεότητα. Οι θεοί αυτοί είναι η Θεά – γονιμότητα και ο κερατοφόρος σύντροφός της ο Θεός. Αργότερα εξελίχθηκε στην ‘πίστη του Φεγγαριού’-'The faith in Moon’ (γνωστή και ως ‘Τάγμα του Φεγγαριού’-'The order of Moon’). Η επιβίωση της ήταν πολύ δύσκολη , γιατί εκείνη την περίοδο στους κόλπους των Κελτών είχε αναπτυχθεί και διαδοθεί η πίστη των Δρυίδων η οποία ήταν η Ηλιοκεντρική. Όπως αναφέρεται σε χειρόγραφο-σύγγραμμα του μοναστηρίου της Γλασκόβης (’Πολλές μάχες είχαν ταλανίσει την περιοχή της κυριαρχίας των Κελτών. Αν και αυτές οι μάχες δε γινόταν με οργανωμένο στρατό , πολλοί ήταν οι νεκροί και από τις δύο πλευρές. Η μάχη τελικά έληξε όταν ο αρχηγός της “Φεγγαρόφωτης” παράταξης γνωστός ως ‘Irvin’ δέχτηκε να παραδοθεί στους “Ακόλουθους του Ηλίου”, οι οποίοι είχαν φέρει τον εχθρό τους σε πολύ δύσκολη θέση λόγο της μαζικότητάς τους. Τελικά ο αρχηγός ‘Irvin’ εκτελέστηκε μέρα μεσημέρι και η σορός του παραδόθηκε το ίδιο βράδυ στους ακολούθους του, οι οποίοι πέτυχαν ειρήνη με επαχθείς όρους’) η μάχες μεταξύ Δρυίδων και Wiccans ήταν πολύ βίαιες. Αργότερα, οι Wiccans αναγκάστηκαν να κρύψουν εντελώς τη θρησκεία τους εξ’αιτίας της εισβολής των Ρωμαίων, των Σαξόνων και των Νορμανδών. Αργότερα έπεσαν θύματα των διωγμών των Ρωμαιοκαθολικών. Φτάνοντας, στον 20 αιώνα η θρησκεία της Wicca είχε κατακερματιστεί. Δεν υπήρχε ενιαίο δόγμα και πολλά από τα στοιχεία της είχαν χαθεί στους αιώνες. Το μόνο που είχε μείνει , ήταν λίγες ομάδες Wiccans που δεν είχαν καμία επαφή και επικοινωνία μεταξύ τους. Τέλος, ο Gardner αναφέρει ότι η Wicca “αναστήθηκε” στη Μεγάλη Βρετανία από τον ίδιο ,την Ανώτατη Ιέρειά του Doreen Valiente καθώς και από άλλους που ανέμειξαν τα στοιχεία της δικής τους Wicca με διάφορα άλλα στοιχεία από άλλες θρησκείες και τελετουργικές λατρείες.

Υπάρχουν όμως και άτομα τα οποία υποστηρίζουν ότι η Wicca απλώς ήταν μια θρησκεία η οποία δημιουργήθηκε σαν ένα κράμα Κέλτικης πίστης και τελετών, διαφόρων θρησκευτικών συμβόλων και τελετουργικών από διάφορα ‘νεοκινήματα’ , τελετουργική μαγεία από τις αφροαμερικάνικες θρησκείες καθώς και γενικότερα στοιχεία από το Τάγμα των Ροδόσταυρων και τη Μασονία.

Πάντως, μετά το θάνατο του Gardner(1964) πολλά βιβλία γράφτηκαν για το κίνημα της Wicca το οποίο απέκτησε πάρα πολύ μεγάλη εξάπλωση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Συνεχιστής του έργου του Gardner υπήρξε η Valiente, η οποία μέχρι το θάνατό της(1999) προσπάθησε να ισχυροποιήσει τη Wicca , ακόμα περισσότερο.

Η Βασική Θεολογία της Wicca
Αν και η Wicca δεν είναι γενικότερα κάτι πολύ ρευστό σαν θρησκευτικό κίνημα, αναγνωρίζει μια γενικότερη μορφή του Θείου: ‘The One’/'The Αli’. Επιπλέον, αναγνωρίζουν τη θηλυκή και την αρσενική πλευρά του Θείου στο όνομα ‘O Θεός’/'Η Θεά’. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η Wicca εμφανίζει πολλά σημάδια αναβίωσης συμβόλων και θεοτήτων του παρελθόντος. Έτσι ανάλογα με κάθε θρησκευτικό κίνημα γίνεται και η αντιστοίχιση του Θεού και της Θεάς με παλαιότερες θεότητες (Απόλλων/Αφροδίτη κτλ). Επιπλεόν οι περισσότεροι Wiccans δε ‘λατρεύουν’ τους θεούς, αλλά έχουν περισσότερο μια σχέση συνεργασίας μαζί τους. Χαρακτηριστικά είναι κάποια λόγια της Valiente : ‘Οι Θεοί μας έχουν ανάγκη, όσο κι εμείς. Γι’αυτό δεν πρέπει να τους φοβόμαστε αλλά να τους αντιμετωπίζουμε σαν συνάδελφους και συμπορευτές στο ταξίδι μας στην αιωνιότητα ‘

Τελετές και μυστήρια:
Η Wicca, σε καμία σχεδόν τελετή δεν απαιτεί την παρουσία κάποιου ιερέα. Όπου αυτός χρειάζεται το ρόλο του παίζει κάποιος πιστός. Η σημασία του γεγονότος αυτού έγκειται στο ότι οι Wiccans θέλουν να έχουν άμεση επικοινωνία και σχέση με το Θεό ή τη Θεότητα που προσκαλούν στις τελετές τους. Επιπλέον, ο ρόλος του ιερέα δεν είναι ρόλος μεσολαβητή , αλλά περισσότερο λειτουργικός (συντονιστής της τελετής, αναγνώστης διαφόρων κειμένων κτλ). Επιπλέον, τα μυστήρια δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη διαδικασία και το κοινό που έχουν από θρησκευτική ομάδα σε θρησκευτική ομάδα είναι ότι γίνονται σε 4 στάδια:
· Το ανοιγμα του ιερού κύκλου – ενός χώρου μέσα στον οποίο θα γίνει η τελετή. Ο χώρος αυτός εξυψώνεται στο θεϊκό πλάνο όπου κατοικούν οι θεότητες.
· Η επίκληση των θεοτήτων , αρχίζοντας από το Θεό ή τη Θεότητα
· Η κύρια τελετή όπου έχουμε χρήση μαγείας, μικρότερων τελετουργικών, χορούς κα.
· Το κλείσιμο του κύκλου, και η επαναφορά του χώρου στο γήινο πλάνο
Η Wicca περιλαμβάνει πάρα πολλές τελετουργίες. Ουσιαστικά, σχεδόν κάθε ξόρκι απαιτεί τη δικιά του τελετουργία , με τις δικές της προσευχές και τα δικά του λόγια. Επιπλέον, κάθε ξόρκι είναι μοναδικό από πιστό σε πιστό και θεωρείται ότι το ξόρκι που έχει δημιουργιθεί από τον ίδιο τον πιστό για δικό του λόγο είναι αρκετά ισχυρό. Αυτό εξηγείται από το ρόλο συνεργασίας με τους θεούς: ο κάθε πιστός πρέπει να χρησιμοποιήσει τα δικά του λόγια για να επικοινωνήσει με το Θείο.

Wicca και ηθική
H έννοια της ηθικής (όπως τουλάχιστο τη γνωρίζουμε μέσα από το Χριστιανισμό και διάφορες άλλες θρησκείες) δεν υπάρχει. Μια κύρια φράση είναι αυτή η οποία συνοψίζει τους ηθικούς κανονισμούς της Wicca : “Αν δεν βλάψει κανένα, κάνε ότι θέλεις” (An it harm none, do what ye will). Η Wicca, σαν μια θρησκεία χωρίς ιεραρχία επιτρέπει σε κάθε πιστό να αναπτύξει ο ίδιος μια δικιά του αίσθηση ηθικής που προέρχεται κυρίως από τα προσωπικά του πιστεύω και τις προσωπικές του εμπειρίες. Επιπλέον , η ηθική αυτή διδάσκεται από γενιά σε γενιά και από ομάδα πιστών σε ομάδα πιστών . Έτσι δημιουργείται ένα περίπλοκο σύμπλεγμα ηθικής, καθώς ο κάθε πιστός, δεν ακολουθεί μόνο τους δικούς του ηθικούς κανόνες, αλλά και αυτούς που του περνούν οι διάφοροι άλλοι πιστοί αλλά και οι θεοί στους οποίους πιστεύει. Έτσι, η ηθική στη wicca δεν είναι ανύπαρκτη, αλλά “διάφανη” και πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί σε κάποιους συγκεκριμένους κανόνες.

Ξόρκια
Ένα κύριο στοιχείο της Wicca είναι τα διάφορα ξόρκια (ή και γητείες) καθώς και τα φυλαχτά . Πολλοί μελετητές της έχουν καταλήξει στο ότι τα πάντα γίνονται μέσα από ξόρκια και ότι καμία τελετή δε στέκει εκτός και αν μέσα σε αυτή υπάρχει η χρήση “μαγικών”.
Πρώτα απ΄όλα πρέπει να ξεκαθαριστεί η μαγεία στη wicca: Συναντούμε κυρίως 2 είδη μαγείας. Το πρώτο είδος είναι αυτό της επίκλησης. Ο πιστός/η πιστή επικαλείται τα διάφορα πνεύματα και θεούς να τον ακούσουν και να του δώσουν τη δύναμη να πράξει αυτό που θέλει (ανεξάρτητα αν αυτό είναι “ηθικό” ή όχι, μιας και αν προκαλέσει κακό θα του επιστραφεί στο τριπλάσιο). Η επίκληση αυτή βρίσκεται σχεδόν σε κάθε τελετουργία στη Wicca. Κάθε θρησκευτική τελετή ξεκινά ανοίγοντας τον μαγικό κύκλο και καλώντας το Θεό/Θεά να παρουσιαστεί στον πιστό.
Το δεύτερο είδος είναι αυτό της άντλησης ενέργειας από το διάφορες πηγές (στοιχεία της φύσης, εσωτερική φλόγα κα.) Εδώ ο πιστός συγκεντρώνει “μαγική ενέργεια” την οποία και στέλνει κάπου για να εκπληρώσει το σκοπό του.
Τα ξόρκια στη wicca έχουν διάφορους στόχους. Από προστασία από το κακό , από το να φέρουν καλή τύχη σε κάποιον, να φέρουν στον πιστό/πιστή την αληθινή αγάπη και άλλα. Μέσα από τη θεματολογία τους, η wicca δείχνει δεν είναι αντίθετη στις διάφορες υλικές απολαύσεις (υπάρχουν αρκετά ξόρκια με στόχο την απόκτηση χρημάτων αλλά και τις σεξουαλικές απολαύσεις).
Η αποτελεσματικότητα που έχουν τα διάφορα ξόρκια που θα κάνει κάποιος πιστός , σύμφωνα με την ίδια τη Wicca, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τη χρονική περίοδο, τη φάση του φεγγαριού , την πραγματική πίστη του καθενός. Πάντως υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες ανάλογα με την κατηγορία που θα επιλέξει κάποιος πιστός να εκτελέσει (πχ τα ξόρκια αγάπης εκτελούνται κατά τη διάρκεια που το φεγγάρι γεμίζει , λίγες μέρες πριν την πανσέληνο).
Κάθε πιστός, ή οικογένεια πιστών καταγράφει τα ξόρκια της και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με την πίστη τους σε ένα βιβλίο , που το ονομάζουν Βιβλίο των Σκιών (Book of Shadows). Εκεί ανατρέχουν κάθε φορά που θέλουν να κάνουν μια συγκεκριμένη τελετουργία, να εκτελέσουν κάποιο ξόρκι , ή απλώς να ευχαριστήσουν τις θεότητες στις οποίες πιστεύουν . Το Βιβλίο των Σκιων είναι πολύ σημαντικό και η αξία του πολύ μεγάλη για κάθε πιστό. Δεν είναι απλώς ένας τρόπος καταγραφής της πίστης τους, αλλά ένα θρησκευτικό κειμήλιο το οποίο πρέπει να διατηρηθεί και να μεταδώσει τις γνώσεις του σε άλλους πιστούς καθώς και στην επόμενη γενιά.
απο metafysiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: