Μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν θα εξαπολύσουν μία από τις πιο σημαντικές επιθέσεις τους στην Κανταχάρ, τη γενέτειρα και πνευματική πατρίδα των Ταλιμπάν. Ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό της στρατηγικής τους έχει ένας Έλληνας, ο αντισμήναρχος Γιάννης Κοσκινάς. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι στιγμής για τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν.
Μια αποστολή δύσκολη στο άντρο των Ταλιμπάν. Οι επιθέσεις αυτοκτονίας στην Κανταχάρ έχουν σκορπίσει στην πόλη τον φόβο. Οι τοπικές αρχές, διεφθαρμένες και αναποτελεσματικές, αδυνατούν να παρέχουν ασφάλεια στους κατοίκους και οι Ταλιμπάν κρύβουν σε σπίτια όπλα και προμήθειες, έτοιμοι για κλεφτοπόλεμο.
«Θα είναι μια κίνηση που θα κρίνει πολλά για την έκβαση του πολέμου», λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Κοσκινάς, που συμμετέχει στον σχεδιασμό της αμερικανικής στρατηγικής.
Αθήνα- Νέα Υόρκη
Ο Γιάννης Κοσκινάς γεννήθηκε στην Αθήνα και στην ηλικία των 13 ετών μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη. Μέσα σε οκτώ χρόνια απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα. Σπούδασε στρατιωτική τακτική και στρατηγική, υπηρέτησε ως αλεξιπτωτιστής στον αμερικανικό στρατό και συμπλήρωσε 128 ώρες μάχης.
Τον Ιούλιο του 2001 βρέθηκε για έναν χρόνο στη Λάρισα στο Κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Από τον Οκτώβριο του 2009 έχει εγκατασταθεί στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Είναι ένας από τους οκτώ συμβούλους στρατηγικής του Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, του διοικητή των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην περιοχή.
«Πολλοί θεωρούν ότι είμαστε ένα επιτελείο που κινούμε τους στρατιώτες όπως τα πιόνια στο σκάκι. Δεν είναι όμως εύκολο αυτό που κάνουμε. Είναι μια δουλειά γεμάτη, χωρίς ελεύθερες ώρες», λέει κατά την τηλεφωνική μας επικοινωνία από το Αφγανιστάν ο κ. Κοσκινάς. Αυτή είναι η έκτη φορά που βρίσκεται εκεί και όπως λέει ίσως πρόκειται για την πιο καθοριστική. «Στόχος μας είναι να δείξουμε στους Αφγανούς ότι κερδίζουμε τον αγώνα. Ότι είμαστε σοβαροί σε αυτή τη μάχη. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή οι Αφγανοί δεν πιστεύουν στις δυνάμεις τους».
Κρίση αυτοπεποίθησης
Σύμφωνα με τον κ. Κοσκινά, οι ΗΠΑ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την «κρίση αυτοπεποίθησης» του αφγανικού λαού με την αύξηση της στρατιωτικής τους παρουσίας. Οι περισσότεροι από τους επιπλέον 30.000 στρατιώτες που φτάνουν αυτό τον χρόνο από την Αμερική πρόκειται να αξιοποιηθούν στην Κανταχάρ. «Πρέπει να διώξουμε τους Ταλιμπάν και να ενισχύσουμε τις τοπικές αρχές, να δημιουργήσουμε δικαστικό σύστημα.
Πρέπει να αλλάξουν πολλά. Τα κορίτσια πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο μαζί με τα αγόρια. Και να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις μίσους με οξύ στα πρόσωπα των γυναικών», λέει ο κ. Κοσκινάς.
Με το που ανέλαβε ο στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ τη διοίκηση των δυνάμεων στο Αφγανιστάν, άλλαξε και η επικοινωνιακή τακτική του ΝΑΤΟ. Οι δημόσιες συγγνώμες για τις απώλειες αμάχων έγιναν πιο συχνές. «Το μόνο αποδεκτό νούμερο για απώλειες αμάχων είναι το μηδέν», λέει ο κ. Κοσκινάς. «Αλλά δυστυχώς δεν βρισκόμαστε εκεί». Μέσα στο 2009 σκοτώθηκαν 2.412 άμαχοι στο Αφγανιστάν και σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα ήταν υπεύθυνα για το 25% των θανάτων.
GREEK REPORTER
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου