Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Πόσιμο νερό στα Οινόφυτα


Την υδροδότηση της περιοχής των Οινοφύτων με καθαρό πόσιμο νερό αναλαμβάνει η ΕΥΔΑΠ, ανακουφίζοντας τους κατοίκους που για χρόνια έπιναν μολυσμένο νερό εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ρύπανσης που προκάλεσαν οι βιομηχανίες του Ασωπού.
Μέσα στις επόμενες μέρες κλιμάκιο της δημόσιας επιχείρησης και της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, μαζί με εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής θα παρουσιάσουν στους κατοίκους όλο το σχέδιο δράσης, το οποίο είχε προαναγγείλει στις αρχές Φεβρουαρίου η υπουργός κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.
Οι περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες περιοχές του Σχηματαρίου, των Οινοφύτων, της Αυλίδας και της Θήβας θα υδροδοτηθούν από την Υλίκη και το Μόρνο και σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ θα παρασχεθεί η αναγκαία τεχνική βοήθεια για την επέκταση των δικτύων, την αποτελεσματική λειτουργία και τον έλεγχο της ποιότητας του παραγόμενου νερού.
Οι δράσεις όμως του υπουργείου δεν σταματούν εδώ καθώς βούληση του ΥΠΕΚΑ είναι να ελέγξει την ρύπανση και να αναθεωρήσει πλήρως το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και αδειοδότησης των βιομηχανιών.
Ήδη έχουν εξασφαλιστεί πόροι 40 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν την λήψη αντίστοιχων μέτρων.
Επιδίωξη του υπουργείου είναι μέχρι τα τέλη του έτους να έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση όλων των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων των βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, δίνοντας προτεραιότητα σε βιομηχανικές δραστηριότητες που έχουν λήξει οι περιβαλλοντικοί όροι και κυρίως μεταλλοβιομηχανίες, εξορυκτική βιομηχανία, βιομηχανίες εμπλουτισμού μεταλλευμάτων, βιομηχανίες που έχουν τμήματα επιφανειακής επεξεργασίας μετάλλων, κλπ που είναι από τις βασικές πηγές ρύπανσης.
Με υπουργικές αποφάσεις θα καθοριστούν επίσης οι υποχρεώσεις των βιομηχανιών που παράγουν επικίνδυνα απόβλητα και η σύσταση γραφείου επιθεωρητών περιβάλλοντος, το οποίο θα έχει στην ευθύνη του την παρακολούθηση της περιοχής και την εφαρμογή του προγράμματος αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημίας στον Ασωπό αλλά και σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, όπως είναι η Μεσσάπια στην Εύβοια.
Το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζεται επίσης να θεσπίσει μέτρα που θα καταργούν αναχρονιστικές διατάξεις, βάσει των οποίων είχαν αδειοδοτηθεί οι βιομηχανίες της περιοχής, διοχετεύοντας τα υγρά τους απόβλητα στον Ασωπό.

 thiva.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: