Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ο «ερασιτέχνης» που άλλαξε το τραγούδι μας

Ρομαντική ψυχή, καλλιτεχνική. Ουδέποτε μπήκε στον πειρασμό να θεωρήσει τη θέση του στον καλλιτεχνικό χώρο δεδομένη. Ισως γιατί είχε ζήσει το ροκ απ΄ την καλή κι απ΄ την ανάποδη από τα μέσα του ΄70 και το είχε απομυθοποιήσει. «Ενας τυχερός ερασιτέχνης είμαι» έλεγε ο Μάνος Ξυδούς (ο «δημιουργικός» στη μουσική και τον στίχο των άλλοτε «πριγκίπων της Δυτικής Οχθης» Πυξ Λαξ, που έφυγε πρόωρα κι απρόσμενα από καρδιά) σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ». «Που απλώς έχει ακούσει πολλή ξένη μουσική κι έχει αισθητική». Στο επάγγελμα (τραγουδοποιός και τραγουδιστής) μπήκε αργά. «Ηταν λίγο σαν την παλίρροια, ανάλογα με τις περιστάσεις, τα κέφια, τον χρόνο» έλεγε. Παραγωγός, υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου της δισκογραφικής ΕΜΙ, αλλά και απλός πωλητής όταν ξεκίνησε την καριέρα του στη δισκογραφία, φλερτάριζε και με την ιδέα του μουσικού από νωρίς. Υπήρξε μέλος των Dreamers and Τhe Full Μoon (1983) που μάλιστα έκανε μια μεγάλη επιτυχία με το αγγλόφωνο «Sandrina».

Είχε όμως πάντοτε σε έπαρση τη σημαία του ερασιτέχνη. Αυτό θεωρούσε και τους Πυξ Λαξ: «Μια μπάντα ερασιτεχνών που παίζαμε τα λίγα που ξέραμε» έλεγε. Σπουδαίο του ταλέντο; «Καλός ακροατής.

Ωρες, μέρες, μήνες, χρόνια αφιερωμένα στη μουσική». Οταν σε έχουν επιλέξει, νεαρό ακόμα, να αναλάβεις τις παραγωγές του Παύλου Σιδηρόπουλου, όταν έχεις διαβλέψει τις δυνατότητες των Κατσιμιχαίων στα τέλη του ΄70 (οι οποίοι βρήκαν αρχικά τις πόρτες κλειστές) και έχεις επιμείνει ως παραγωγός να δώσεις ευκαιρία σε ένα γκρουπ στο οποίο κανένας δεν ήθελε να ποντάρει (Πυξ Λαξ) το ΄90, δικαιούσαι- αν μη τι άλλο- να έχεις μουσική άποψη. Αλλά δεν αναλάμβανε ρόλο επαΐοντος: «Αν ξέρω κάτι για τους Πυξ Λαξ είναι ότι κάναμε την πλάκα μας και πως όλοι το ζούσαμε έτσι. Οταν τελείωσε αυτό, τελείωσε και ο έρωτας. Και το γκρουπ».

Τα τελευταία πέντε χρόνια συμπορεύτηκε με τον Πάνο Κατσιμίχα. Περιοδείες μαζί, λάιβ μαζί, μαζί και στον δίσκο «Μέχρι να πάρεις παγωτό σε βρίσκει ο χειμώνας» (2007). Πλάι πλάι και στις δύο μεγάλες συναυλίες που έγιναν τελευταία στη Θεσσαλονίκη και στο ΟΑΚΑ, όπου ξανάσμιξαν (ύστερα από χρόνια έπαιξε και ο Χάρης).

Στα φετινά τους σχέδια για το καλοκαίρι είχαν και πάλι κοινές εμφανίσεις. Η σχέση τους άλλωστε μετράει από τη δεκαετία του ΄80 και το ξεκίνημά της ήταν σημαδιακό: στα γραφεία της Columbia το 1977 o Πάνος Κατσιμίχας πρότεινε δειλά δειλά τα τραγούδια του δίσκου «Ζεστά ποτά». Η εταιρεία δήλωσε πάραυτα ότι δεν την ενδιέφεραν και μόνο ένας νεαρός υπάλληλος (ο Μάνος Ξυδούς) είπε: «Αμα ήταν στο χέρι μου θα τα ΄βγαζα αύριο το πρωί». Τελικά, βγήκαν...

Ο Μάνος Ξυδούς ήταν παντρεμένος σε δεύτερο γάμο και είχε τέσσερα παιδιά. Τα δύο μικρότερα (από τον δεύτερο γάμο του), ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, είναι προσχολικής ηλικίας.
Η κηδεία του γίνεται στις 17.00 στο Κοιμητήριο των Αγίων Αναργύρων

Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: