Σάββατο 10 Απριλίου 2010

"Εκτυπωτής δέρματος"

Ενας «εκτυπωτής δέρματος» υπόσχεται λύση σε όλους όσοι έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Η πρωτοποριακή συσκευή, που λειτουργεί σαν εκτυπωτής, θα αποτελεί θεραπεία για την αναδόμηση του δέρματος. Ανθρωποι που έχουν πάθει σοβαρά εγκαύματα θα μπορούν να επουλώσουν τις πληγές τους χωρίς τη χρήση δερματικών μοσχευμάτων.

Τη νέα μέθοδο ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι δοκιμάζοντας τη θεραπεία σε ποντίκια «ψέκασαν» ουσιαστικά με δερματικά κύτταρα τα τραύματά τους. Μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες το δέρμα τους είχε αποκατασταθεί πλήρως. Πριν από την εφαρμογή του «βιοεκτυπωτή», όπως λέγεται το σύστημα ψεκασμού, με τη χρήση λέιζερ υπολογίζεται η έκταση και το σχήμα της πληγής, έτσι ώστε να τοποθετηθούν με απόλυτη ακρίβεια τα δερματικά κύτταρα. Στη συνέχεια η πληγή θεραπεύεται εύκολα και με απόλυτη ασφάλεια, αφού όπως φαίνεται τα κύτταρα γίνονται αμέσως δεκτά από το ευρύτερο δέρμα. Φυσικά η χρήση της μεθόδου μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σε εγκαύματα, αλλά και γενικότερα σε τραύματα.

Οι ειδικοί μάλιστα είναι αρκετά αισιόδοξοι ότι με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουν πολλούς ανθρώπους που τραυματίζονται άσχημα σε πολέμους. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν χιλιάδες θύματα με πολλαπλά τραύματα, που πεθαίνουν εξαιτίας μολύνσεων, μέσα σε δύο εβδομάδες, αν δεν πάρουν το κατάλληλο μόσχευμα δέρματος. Σύντομα η μέθοδος θα εφαρμοστεί και σε χοίρους, που το δέρμα τους μοιάζει περισσότερο με το ανθρώπινο.

Espresso- ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: