Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Φήμες για θάνατο του ηγέτη των Ταλιμπάν του Πακιστάν

 
Ο ηγέτης του Κινήματος των Ταλιμπάν του Πακιστάν, το οποίο θεωρείται ότι αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή για την ασφάλεια της χώρας, πιστεύεται ότι σκοτώθηκε από επιδρομή μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους των ΗΠΑ, δήλωσαν τέσσερις αξιωματούχοι των πακιστανικών υπηρεσιών πληροφοριών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters χθες.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι υπεκλάπησαν συνομιλίες σε ασυρμάτους μεταξύ μαχητών των Ταλιμπάν που ανέφεραν λεπτομερειακά ότι ο Χακιμουλάχ Μεσούντ σκοτώθηκε ενώ μετέβαινε με μια οχηματοπομπή σε μια περιοχή στο Βόρειο Ουαζιριστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Ανώτερος αξιωματικός του στρατού είπε στο Reuters ότι δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση πως ο Μεσούντ σκοτώθηκε ενώ οι Ταλιμπάν του Πακιστάν, εξέδωσαν διάψευση.


Εάν πράγματι ο Χακιμουλάχ είναι νεκρός, αυτό θα μπορούσε να μειώσει την δράση της οργάνωσης, η οποία θεωρείται στενά συνδεδεμένη με την αλ Κάιντα και κατηγορείται για πολλές από τις επιθέσεις αυτοκτονίας σε ολόκληρο το Πακιστάν.

Ωστόσο μακροπρόθεσμα δεν αναμένεται να μειώσει τη βία στη χώρα, κάτι που θεωρείται κρίσιμο για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την δράση των εξτρεμιστών, ειδικά στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Ο θάνατος του προκατόχου του Χακιμουλάχ, του Μπαϊτουλάχ Μεσούντ, από επιδρομή μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους είχε εγείρει ελπίδες πως το Τεχρίκ -ε- Ταλιμπάν Πακιστάν (Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν, TTP) θα αποδυναμωνόταν. Οι ελπίδες αυτές όμως διαψεύστηκαν.

Πληροφορίες περί του θανάτου του Χακιμουλάχ είχαν κυκλοφορήσει και το 2010. Οι πακιστανοί Ταλιμπάν εξέδωσαν μια ανακοίνωση στην οποία διέψευσαν το ότι ο ηγέτης τους είναι νεκρός.

«Οι πληροφορίες για το θάνατό του δεν είναι αληθείς. Όμως είναι άνθρωπος και μπορεί να πεθάνει οποτεδήποτε. Είναι ιερός πολεμιστής και του ευχόμαστε να γίνει μάρτυρας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινήματος Ιχσανουλάχ Ιχσάν.

«Θα συνεχίσουμε τον τζιχάντ (τον ιερό πόλεμο) είτε ο Χακιμουλάχ είναι ζωντανός είτε είναι νεκρός. Υπάρχουν πολλά λιοντάρια σε αυτή τη ζούγκλα και το ένα λιοντάρι θα αντικαταστήσει το άλλο για να συνεχιστεί αυτή η ευγενής αποστολή», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: