Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Προβληματισμός από τα ανοικτά μέτωπα στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στραμμένο στην επικείμενη συμφωνία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, στις συζητήσεις της Ουγγαρίας με το ΔΝΤ και την ΕΕ, αλλά και στην διατήρηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η Ευρώπη δείχνει να συνειδητοποιεί ότι όσο παραμένει ανοιχτό το ελληνικό πρόβλημα τόσο θα επιδεινώνεται η κρίση αξιοπιστίας στην ευρωζώνη.
Μια συμφωνία με ιδιώτες πιστωτές για την εθελοντική παραγραφή τουλάχιστον της μισής αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχει πιθανότητες να επιτευχθεί μέσα στις ερχόμενες ημέρες, δήλωσε προς την εφημερίδα Les Echos ο επικεφαλής της γαλλικής τράπεζας Societe Generale.

Οι τράπεζες έκαναν μια "εξαιρετική" προσπάθεια και οι τελικές απώλειες μπορεί να υπερβούν το αρχικά συμφωνημένο 50%, αναφέρει ο Φρεντερίκ Ουντεά σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στον ιστότοπο της "Les Echos". "(Οι συνομιλίες) υπάρχουν πολλές πιθανότητες να τερματιστούν μέσα στις ερχόμενες ημέρες", δήλωσε ακόμη ο Ουντεά απηχώντας παρόμοια σχόλια του προέδρου της ανταγωνίστριας τράπεζας BNP Parisbas στις 6 Ιανουαρίου. "Είναι πιθανό οι τελικές απώλειες να είναι υψηλότερες από 50%", πρόσθεσε. Ο Ουντεά δήλωσε ακόμη στη "Les Echos" ότι μια υποβάθμιση της Γαλλίας από την κατηγορία "ΑΑΑ" "έχει ήδη προεξοφληθεί από την αγορά" και πρόσθεσε: "Πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε σε κατώτερες βαθμολογίες καθώς ο τρόπος σκέψης των οίκων αξιολόγησης έχει αλλάξει".
Η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη είναι για τον Μάριο Ντράγκι τα ζητούμενα της ευρωπαϊκής οικονομίας: «Νομίζω ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, όπως είπα, για την ενίσχυση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, χρειάζονται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ας μην ξεχνάμε ότι το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ οδεύει προς το 10,3%. Έτσι, η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι πρώτα απ' όλα, ένας από τους κύριους στόχους της οικονομικής πολιτικής και θα πρέπει να είναι ίδια σε όλες τις χώρες».
Η Ιταλία πέτυχε τον στόχο άντλησης 4,75 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία ομολόγων της Παρασκευής. Επιπλέον, το επιτόκιο για την πώληση των 3τών τίτλων μειώθηκε σημαντικά. Συγκεκριμένα, η μέση απόδοση μειώθηκε στο 4,83% από 5,62% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία στα τέλη Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το χαμηλότερο 3ετές κόστος δανεισμού για την Ιταλία από τον Σεπτέμβριο του 2011. «Το ότι η Ισπανία και η Ιταλία δανείστηκαν πιο φτηνά από όσο αναμενόταν είναι ένα καλό σημάδι που δείχνει ότι υπάρχει μία κατάπαυση του πυρός στο πεδίο μάχης του ευρώ», τόνισε ο χρηματιστής Όλιβερ Ροθ.
Αγκάθι για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι και η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ουγγαρία, της οποίας αντιπροσωπεία βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Ουγγρος υπουργός, Ταμας Φελεγκι, τόνισε: «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια του ΔΝΤ και της ΕΕ για να δημιουργήσουμε ένα σταθερό περιβάλλον για οικονομικές πολιτικές στην Ουγγαρία στο πλαίσιο της οικονομικής ευρυθμίας και του οικονομικού πλέγματος ασφάλειας για τη χώρα που θα μας βοηθήσει να έχουμε συμπαγή πολιτική για ανάπτυξη, αρχής γενομένης από φέτος με στόχο το εγγύς μέλλον».
Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, πάντως, σχεδιάζει να τροποποιήσει μερικώς τον επίμαχο νόμο για την Κεντρική Τράπεζα, όπως απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν. "Ως προς τα νομικά επιχειρήματα της ΕΕ που αφορούν τον νέο ουγγρικό νόμο για την Κεντρική Τράπεζα, η ουγγρική κυβέρνηση συμφωνεί με ορισμένα από αυτά και δεν βλέπω να υπάρχουν εμπόδια στην υιοθέτησή τους", δήλωσε ο Βίκτορ Ορμπαν στο ραδιοφωνικό δίκτυο MR1. "Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα (επιχειρήματα), ως προς τα οποία οι θέσεις απέχουν", πρόσθεσε.
Το ΔΝΤ έκανε γνωστό ότι η αντιπροσωπεία που θα ελέγξει τα οικονομικά της Ιταλίας θα πιάσει δουλειά στη Ρώμη μέχρι την 31η Ιανουαρίου ή αμέσως μετά.
Εν τω μεταξύ, οι καταθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για διάρκεια μίας ημέρας (overnight) έφθασαν στο νέο υψηλό επίπεδο των 489,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Wall Street Journal που επικαλείται στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αντανακλούν τη συνεχιζόμενη πίεση στις τράπεζες της Ευρώπης, οι οποίες έχουν μειώσει το μεταξύ τους δανεισμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: