Ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Πεντάγωνο μετακινεί δύο αμφίβια αποβατικά σκάφη και εκατοντάδες πεζοναύτες στη Μεσόγειο, προκειμένου να βοηθήσουν στην εκκένωση των προσφύγων και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, εφ' όσον χρειαστεί. Ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, επικεφαλής του μικτού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, είπε ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει όλες τις δυνατές επιλογές της, αλλά προς το παρόν δεν έχει λάβει αποφάσεις.
Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Kearsarge, στο οποίο επιβαίνουν αρκετές εκατοντάδες πεζοναύτες πλησιάζει στη Λιβύη, ανακοίνωσαν δύο αξιωματούχοι του τομέα της άμυνας των ΗΠΑ, σε μια στιγμή που οι Δυτικοί εντείνουν την πίεση στο καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι.
Το USS Kearsarge, ελικοπτεροφόρο που μεταφέρει και αποβατικά σκάφη, και δυο πλοία συνοδείας, ετοιμαζόταν να περάσει τη Διώρυγα του Σουέζ προερχόμενο από την Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι αξιωματούχοι αυτοί υπό την κάλυψη της ανωνυμίας.
«Μετακινούμε τα πλοία για να πλησιάσουν» στη Λιβύη, δήλωσε ένας από αυτούς. Η μονάδα αμφίβιων επιχειρήσεων του Kearsarge, με περίπου 800 πεζοναύτες, στόλο ελικοπτέρων και ιατρικές εγκαταστάσεις, μπορεί να παράσχει υποστήριξη σε επιχειρήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα, καθώς και στρατιωτικές. «Ένα πλοίο, όπως το Kearsarge μπορεί να πραγματοποιήσει πολλούς τύπους αποστολών», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ετοιμάζουν μια λίστα επιλογών που θα προτείνουν στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και συνομιλούν με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, αλλά «η ασάφεια παραμένει», όσον αφορά την πιθανότητα μιας στρατιωτικής επέμβασης, σύμφωνα με την πηγή αυτή. Οι επιλογές αυτές κυμαίνονται «από μια επίδειξη δύναμης, σε κάτι πιο ενεργό», υπογράμμισε ο αξιωματικός αυτός, τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει ακόμη αποφασίσει σχετικά με το ρόλο του στρατού».
Σύμφωνα με αναλυτές, μια συμβολική επίδειξη δύναμης στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης θα μπορούσε να είναι αρκετή για να αυξηθεί η πίεση στον Καντάφι. Αλλά ο αξιωματούχος ερωτηθείς, δήλωσε ότι η αποστολή αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων κοντά στη Λιβύη δεν ήταν μια ανώδυνη χειρονομία. «Υπάρχουν ναυτικοί στα σκάφη που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, είναι κάτι το αληθινό», επέμεινε.
Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ USS Enterprise, το οποίο μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη που μπορούν να επιβάλουν ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού, θα μπορούσε επίσης να κληθεί σε ενίσχυση για να αντιμετωπίσει τη λιβυκή κρίση. Το πλοίο αυτό βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αμερικανικού πολεμικού Ναυτικού.
Η δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη για την προστασία του πληθυσμού από ωμότητες του καθεστώτος Καντάφι αποτελεί μια «πρόκληση», καθώς θα απαιτούσε την προηγούμενη καταστροφή της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας, δήλωσε, εξάλλου, την Τρίτη ο Αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Μάτις, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.
«Η στρατιωτική μου άποψη είναι ότι αποτελεί μια πρόκληση», σημείωσε. Η εγκαθίδρυση μιας «ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων θα απαιτούσε την καταστολή προηγουμένως των δυνατοτήτων της αντιαεροπορικής άμυνας, επομένως πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Θα επρόκειτο για μια στρατιωτική επιχείρηση - δεν συνίσταται μόνο στο να πούμε στον κόσμο να μην πετούν αεροσκάφη», σημείωσε ο Αμερικανός στρατηγός σε ομιλία του ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας.
Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αρχίσει τις διαβουλεύσεις, ώστε να προετοιμαστούν για «κάθε ενδεχόμενο», προκειμένου να απαντήσουν στην κρίση στην Λιβύη, δήλωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας, υπογραμμίζοντας ότι μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων θα απαιτούσε την έγκριση του ΟΗΕ.
«Συνεχίζουμε τις ενεργές διαβουλεύσεις, ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» δήλωσε η εκπρόσωπος Οάνα Λουνγκέσκου, αναφέροντας ότι το ΝΑΤΟ «δεν έχει δώσει ποτέ λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις του». «Προφανώς είναι μία επιλογή που συζητήθηκε, αλλά σε αυτό το στάδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν έδωσε εντολή για μια τέτοια ενέργεια», είχε δηλώσει τη Δευτέρα στο CNN ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.
Δεν δείχνει να συμφωνεί με το ενδεχόμενο επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζυπέ, ο οποίος χαρακτήρισε μια τέτοια κίνηση «αντιπαραγωγική έναντι της αραβικής κοινής γνώμης». «Ακριβώς γι'Α αυτόν το λόγο είναι που τονίζω ότι η προετοιμασία μιας ΝΑΤΟϊκής ενέργειας με στόχο τη Λιβύη θα πρέπει να μελετηθεί δύο φορές πριν να γίνει», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός σε σχετικό ερώτημα του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου TF1.
«Καμία στρατιωτική επέμβαση δεν πρόκειται να γίνει στη Λιβύη χωρίς σαφή εντολή των Ηνωμένων Εθνών» διαβεβαίωσε ο Ζυπέ, μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. «Τώρα που μιλάμε δεν υφίσταται θέμα στρατιωτικής επέμβασης. Διαφορετικές επιλογές μπορεί να συζητηθούν, κυρίως αυτή μιας δημιουργίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, αλλά σας το επαναλαμβάνω πολύ καθαρά ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να γίνει χωρίς σαφή εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Ζυπέ.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας Ζυπέ υπενθύμισε ότι ο Λίβυος ηγέτης έχει ταμπουρωθεί στην Τρίπολη και στα κοντινά προάστιά της με τους λίγους εναπομείναντες πιστούς του.
«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την δημιουργία ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι πρώτη προτεραιότητα. Η προτεραιότητα είναι να κοπούν πλήρως οι χρηματοδοτήσεις προς τη Λιβύη», ανέφερε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Λοράν Βοκιέ.
Όλα αυτά την ώρα που η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον μιλούσε ενώπιον των Αμερικανών βουλευτών, ζητώντας τους να μην γίνουν περικοπές στα κονδύλια που χρειάζονται για την αντιμετώπιση κρίσεων στο εξωτερικό, επισημαίνοντας πως η Λιβύη μπορεί να γίνει μια δημοκρατική χώρα ή να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο.
Η παγκόσμια ηγετική δύναμη των ΗΠΑ χρειάζεται και αποφασιστικότητα και πόρους, σημείωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Τα χρόνια που έρχονται η Λιβύη μπορεί είτε να γίνει μια ειρηνική δημοκρατία είτε να αντιμετωπίσει έναν παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο», σημείωσε. «Ολόκληρη η περιοχή (της Μέσης Ανατολής) αλλάζει και είναι ουσιαστικής σημασίας να υπάρχει μια ισχυρή και στρατηγική αμερικανική ανταπόκριση», προσέθεσε.
Η κρίση στη Λιβύη αποτελεί ένα παράδειγμα για το πόσο αναγκαίο είναι οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τους διπλωματικούς και αμυντικούς τους πόρους, όπως και τη βοήθεια για την ανάπτυξη, για να προστατεύσουν «τα συμφέροντά μας και να προωθήσουν τις αξίες μας», υπογράμμισε η Κλίντον στην ομιλία της προς τους Αμερικανούς βουλευτές, ορισμένοι από τους οποίους επιθυμούν την περικοπή των δαπανών για τη διπλωματία και την εξωτερική βοήθεια.
Η Κλίντον έκανε τις δηλώσεις αυτές μία ημέρα μετά την έναρξη της μετακίνησης των πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών των ΗΠΑ πιο κοντά στη Λιβύη και το πάγωμα λιβυκών περιουσιακών στοιχείων ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να ενισχυθούν οι πιέσεις προς τον Καντάφι για να εγκαταλείψει την εξουσία. «Δεν βγάζουμε καμία επιλογή από το τραπέζι όσο η λιβυκή κυβέρνηση συνεχίζει να στρέφει τα όπλα της πάνω στον ίδιο της το λαό», κατέληξε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.
pathfinder
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου