Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Κριτική για το βιβλίο διατροφική νοημοσύνη από την Μαριέττα Κοντογιάννη του Αδέσμευτου Τύπου

«Σεφ στο... παρά πέντε» μας καλεί να γίνουμε μέσα από το ομώνυμο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», ο διακεκριμένος διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, Ευάγγελος Ζουμπανέας. Πρόκειται για το δεύτερο προσωπικό βιβλίο του μέσα από το οποίο προτείνει ιδέες και λύσεις για διατροφή με εύκολες συνταγές. Δεν πρόκειται όμως σε καμία περίπτωση για έναν ακόμα οδηγό σωστής διατροφής αλλά για ένα ...ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων και της απόλαυσης που σίγουρα δεν το είχατε φανταστεί ! Γραμμένο σε δεύτερο ενικό σαν να μιλάει σ έναν καλό φίλο, ο Ευάγγελος Ζουμπανέας απευθύνεται σε πολυάσχολους ανθρώπους, εργαζόμενους, εργένηδες, φοιτητές αλλά και νοικοκυρές που δεν έχουν σε καθημερινή βάση να αφιερώσουν το χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία ενός πολύπλοκου και δύσκολου φαγητού με αποτέλεσμα να τρέφονται με ότι βρουν μπροστά τους για να χορτάσουν την πείνα τους. Σε αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν, ο Ευάγγελος Ζουμπανέας συνδυάζοντας τη βαθιά γνώση και την αγάπη του για τη διατροφή με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, έρχεται να προτείνει πολύ εύκολα και γρήγορα στην προετοιμασία όλα τα καθημερινά γεύματα όπως πρωινά, σνακ, ενδιάμεσα και κυρίως γεύματα, ημερήσια και εβδομαδιαία μενού που υπόσχονται να απογειώσουν τη γεύση σας. Επίσης έρχεται να δώσει οδηγίες για την οργάνωση του ψυγείου και τη διασφάλιση ισορροπημένων διαιτολογίων ακόμα και σε ανθρώπους που πάσχουν από υπέρταση ή χοληστερίνη και δεν θέλουν να στερούνται τις μικρές απολαύσεις της ζωής. Ειλικρινά δεν μπορεί να φανταστείτε αν δεν το διαβάσετε, τί θαύματα μπορεί να κάνετε με δύο φέτες απλό ψωμί του τοστ ή δύο μπισκότα, με μια χούφτα ανάλατους και άψητους ξηρούς καρπούς και φρούτα, με διάφορα τυριά, με γιαούρτι και μέλι, με ζυμαρικά. Ειλικρινά σας εγγυώμαι ότι την επόμενη φορά που θα πεινάσετε δεν θα θέλετε να φάτε μια ακόμα λιπαρή τυρόπιτα ή ένα κρουασάν από το περίπτερο που θα σας γεμίσουν θερμίδες και κιλά. Αλλά ακόμα κι αν δεν έχετε άλλη λύση ο Ευάγγελος Ζουμπανέας επιλέγει για σας αυτά που μπορείτε να φάτε από το περίπτερο ή το φαστ-φουντ. Στην τελευταία ενότητα του βιβλίου με τον τίτλο «πες μου που τρως να σου πως ποιος τύπος εργαζόμενου είσαι», ο συγγραφέας προτείνει διαιτολόγια ανάλογα με τον τύπο του κάθε εργαζόμενου που μπορεί να τρώει μόνο μέσα στο αυτοκίνητο γιατί όλη μέρα τρέχει σε meeting, που μπορεί ν απαγορεύεται από τα αφεντικά του να γευματίσει στη δουλειά του, που μπορεί να δουλεύει νύχτα και να ξενυχτάει ακόμα και σε πάλκο, ή που μπορεί να έχει μείνει άφραγκος στο τέλος του μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: