Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Θαλάσσιο σαλιγκάρι, μισό φυτό-μισό ζώο


Μοιάζει με ένα οποιοδήποτε σαλιγκάρι της θάλασσας, αν εξαιρέσει κανείς το ανοιχτό πράσινο χρώμα του.

Αλλά το Elysia chlorotica δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι συνηθισμένο: είναι και φυτό και ζώο, σύμφωνα με τους βιολόγους που μελετούν το είδος εδώ και δύο δεκαετίες.

Το E. chlorotica δεν μετατρέπει μόνο την ηλιακή ακτινοβολία σε ενέργεια -κάτι που μπορούν να κάνουν μόνο τα φυτά- αλλά όπως φαίνεται έχει κλέψει αυτή την ιδιότητα από την άλγη που καταναλώνει.

Το θαλάσσιο σαλιγκάρι, που ζει στα αλατούχα έλη της Νέας Αγγλίας και του Καναδά, χρησιμοποιεί «λαθραία» γονίδια -που παράγουν χλωροφύλλη- και κύτταρα, τους λεγόμενους χλωροπλάστες, από την άλγη για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τη φωτοσύνθεση, σύμφωνα με τον Sidney Pierce, βιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριδα.

Το γενετικό αυτό υλικό περνάει στις επόμενες γενιές, μειώνοντας όλο και περισσότερο την ανάγκη για κατανάλωση άλγης προκειμένου να πάρουν ενέργεια.

Εντούτοις, τα μωρά σαλιγκάρια δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν φωτοσύνθεση μέχρι να κλέψουν τους δικούς τους χλωροπλάστες, τους οποίους δεν μπορούν να παράγουν από μόνα τους, από το πρώτο και μοναδικό τους γεύμα άλγης.

«Τα συλλέγουμε και τα τοποθετούμε σε ενυδρία για μήνες,» δήλωσε ο Pierce. «Για όσο καιρό θα τους ρίχνουμε επί 12 ώρες φως, θα μπορούν να επιβιώσουν (χωρίς φαγητό).»

Ο Pierce και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ραδιενεργό ανιχνευτή για να βεβαιωθούν πως τα σαλιγκάρια παράγουν από μόνα τους χλωροφύλλη και δεν τη συλλέγουν από τη μόλυνση με άλγη των ενυδρείων।

PATHFINDER

Δεν υπάρχουν σχόλια: