Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Το θέμα του νερού στη Μεσσαπία στο σημείο μηδέν

Εχθές, Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010, στο Δημοτικό Συμβούλιο που διεξήχθη στο Δήμο Μεσσαπίων, ένα από τα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν και το πρόβλημα του νερού. Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση από τον Δ.Σ. της αντιπολίτευσης κ. Λαφαζάνη Γιώργο, μετά από τις διακοπές που είχαν οι κάτοικοι των
περιοχών Ψαχνών και Καστέλλας στην υδροδότηση και την ανάμειξη του "καλού" νερού με το "παλιό".
Ο κ. Δήμαρχος τοποθετώντας στο μεγάλο πρόβλημα,  που αντιμετωπίζει η περιοχή, ανέφερε ότι τα προβλήματα με το νερό δεν είναι καινούργια αλλά άρχισαν να εμφανίζονται από την περίοδο που ήταν στη Δημοτική Αρχή ο κ. Σπυρόπουλος. Τότε βέβαια το νερό δεν είχε εξασθενές, αλλά νιτρικά. Ο τότε Δήμαρχος άνοιξε νέες γεωτρήσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια έχει εμφανιστεί νέο πρόβλημα στο νερό με την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου. Αυτή η κατάσταση οφείλεται στην ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμάτων και αποβλήτων ασυνείδητων ανθρώπων σε όποιο σημείο βρουν. Παρόλα ταύτα, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο Δήμαρχος, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες με τη διάνοιξη νέων γεωτρήσεων οι οποίες έχουν καθαρό και υγιεινό νερό.
Αυτή την περίοδο, συνεχίζει ο κ. Μπαζώτης, το νερό από το οποίο πίνουν οι κάτοικοι της περιοχής είναι πολύ καλύτερο από το εμφιαλωμένο νερό της εταιρείας Δίρφυς, αφού το νερό της εμφιαλώσεως περιέχει χρώμιο <30 ενώ του δικτύου <16. Βέβαια διαφεύγει στον κ. Δήμαρχο, παρόλο που το διάβασε και ο ίδιος, ότι όρια τίθενται στο ολικό χρώμιο (50 μg/l) και όχι στο εξασθενές. Το όριο του εξασθενούς δεν ορίζεται ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μα ούτε και από την Ελλάδα. Και όταν λέμε δεν ορίζεται, σημαίνει ότι πρέπει να είναι μηδενικό. Αυτό προσπαθούσε να εξηγήσει ο Δ.Σ. της αντιπολίτευσης κ. Ψαθάς Γιώργος αλλά ο Δήμαρχος αρνείτο να το κατανοήσει.
Επίσης ο κ. Μπαζώτης επικαλείτο έγγραφο της Νομαρχίας 8/7/2009 το οποίο ανέφερε ότι το χρώμιο στην περιοχή μας είναι εντός ορίων, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως, όπως προσπάθησε να του αναφέρει ο Δ.Σ. κ. Ψαθάς, ο κ. αντινομάρχης κ. Πίσχινας, περίπου ένα μήνα αργότερα, παρευρισκόμενος στο Δ.Σ. ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα στη Μεσσαπία. Επίσης ο κ. Μπαζώτης αγνοεί και την έρευνα που έχει κάνει η Νομαρχία τόσο στο νερό του υδροφόρου ορίζοντα όσο και στα αγροτικά προϊόντα της περιοχής.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί και η θέση του Δ.Σ. της συμπολίτευσης κ. Σπύρου Ραπτάκη, όπου σημείωσε ότι αν το νερό δεν έχει πρόβλημα, τότε στη συγκέντρωση που θα γίνει την Τετάρτη 23 Ιουνίου στην Κεντρική Πλατεία των Ψαχνών, να βρίσκεται ολόκληρο το Δ.Σ. και να πουν στον κόσμο ότι το νερό είναι καλό και να επέμβει εισαγγελέας σε αυτούς "που σπιλώνουν" το νερό.

Σχετικά με το θέμα των διακοπών του νερού προ ολίγων ημερών ο κ. Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι παρόλο που οι νέες γεωτρήσεις έχουν καλό και υγιεινό νερό, εντούτοις το νερό χάνεται. Ενώ το δίκτυο χρειάζεται 4.500 κυβικά νερό από αυτά, όπως είχε σημειώσει και σε επιστολή του ο Δ.Σ. κ. Ψαθάς, χρησιμοποιούνται μόνο τα 2.200. Τα άλλα 2.300 χάνονται. Στην ερώτηση που χάνονται ο κ. Μπαζώτης αναφέρει ότι κάποιοι κατοικοι κάνουν "Μπάι μπας" στο δίκτυο και χάνεται το νερό. Επίσης υπάρχουν και μερικά ονόματα από αυτούς που κάνουν τέτοιες ενέργειες, τα οποία όμως ο κ. Δήμαρχος δεν προσκόμησε στο Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: