Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

«Αγκάθι» η κλιμακούμενη ύφεση


Την εντονότερη ύφεση εντός της Ευρωζώνης παρουσιάζει η Ελλάδα, γεγονός που διακυβεύει την τήρηση των δεσμεύσεων του Μνημονίου και την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προσανατολίζεται άμεσα στη λήψη μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και τα συνακόλουθα υψηλά ποσοστά της ανεργίας.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επιστρέφει στο Μαξίμου από τη Δευτέρα, δέχεται εισηγήσεις - και μάλλον θα τις εφαρμόσει - από στενούς του συνεργάτες για εξαγγελία πακέτου αναπτυξιακών μέτρων από το βήμα της ΔΕΘ. Άμεσα θα ανακοινωθεί ο αναπτυξιακός νόμος και η ενίσχυση των επενδύσεων μέσω ΕΣΠΑ, ενώ μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών - μεταξύ αυτών το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων - θα μπει στην τελική ευθεία της υλοποίησης, με στόχο την τόνωση της οικονομίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», στην Καραγεώργη Σερβίας είναι ήδη σε εξέλιξη η κατάρτιση σχεδίου για το ψαλίδισμα των δαπανών των ΟΤΑ, την εξυγίανση των προβληματικών ΔΕΚΟ, αλλά και τη δρομολόγηση των αποκρατικοποιήσεων.
Στο πλαίσιο της εισροής εσόδων, στελέχη του ΥΠΟΙΚ επιμένουν για άμεση εφαρμογή της μετάταξης του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών που υπάγονται σε χαμηλό και μεσαίο ΦΠΑ στο βασικό συντελεστή του 23%, προκειμένου η κυβέρνηση να φέρει στα κρατικά ταμεία μέχρι το τέλος του 2010 τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ που υπολείπονται για τον φετινό στόχο. Τα μειωμένα έσοδα αποτελούν το δυσχερέστερο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο, το οποίο βλέπει πως η αύξησή τους δεν αντέχεται να εισπραχθούν μέσω νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, αφού κυβέρνηση και Τρόικα παραδέχονται ότι οι φορολογούμενοι έχουν φθάσει στα όριά τους, οικονομικά και ψυχολογικά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι την Παρασκευή το υπουργείο έσπευσε να διαψεύσει δημοσίευμα που έκανε λόγο για απαίτηση της Τρόικας περί κατάργησης των επιδομάτων αδείας και εορτών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για λήψη πρόσθετων μέτρων, τονίζοντας, μάλιστα, ότι προϋπολογισμός και μείωση ελλείμματος κινούνται εντός στόχων.
Όσον αφορά δε το ΕΣΠΑ, η κυβερνητική κατεύθυνση είναι η επίσπευση των ρυθμίσεων που προβλέπει, καθώς η Τρόικα στην τελευταία της επίσκεψη εκτίμησε ότι σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις. Παράλληλα, στο παιχνίδι μπαίνει ενεργά πλέον και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Τομάζο Σιόπα με τις εισηγήσεις του να κινούνται κατά κύριο λόγο στο πεδίο της αναπτυξιακής ώθησης και των κινήσεων ανάκαμψης που, ωστόσο, οφείλουν να μην ξεφεύγουν από τις «νουθεσίες» του Μνημονίου.
Όπως έγραψαν «Τα Νέα», ο κ. Παπανδρέου προτίθεται στην επέτειο της Ιδρυτικής Διακήρυξης του Κινήματος στις 3 Σεπτεμβρίου να δώσει στη δημοσιότητα μια δέσμη κοινωνικών μέτρων που σκοπό έχουν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο - ψυχολογικό κυρίως - στα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν εφαρμοστεί ως τώρα. Η παρούσα κατάσταση στην οικονομία δεν αφήνει περιθώρια για εξαιρετικές παροχές, όμως τα μέτρα που θα εξαγγελθούν, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, θα κοιτούν προς την οικογενειακή πρόνοια με πυλώνες τη λειτουργία νέων βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών και την επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου μέσω κονδυλίων που θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» οι διαθέσιμοι πόροι για τις κοινωνικές εξαγγελίες της κυβέρνησης ανέρχονται μόλις σε 100 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που αναγκάζει το Γιώργο Παπανδρέου να ανακοινώσει περισσότερο αλλαγές θεσμικού χαρακτήρα, αφού οι οικονομικές ενέσεις θα δοθούν με το σταγονόμετρο και στοχευμένα. Ωστόσο, στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται πως ο προϋπολογισμός του 2012 θα προβλέπει ανακατανομή ύψους τριών δισ. στις κοινωνικές δαπάνες.
Επιπλέον πρωτοβουλίες αναμένεται να εξαγγελθούν και ως προς το θέμα του ανοίγματος της αγοράς εργασίας, ώστε η ανεργία των νέων να μειωθεί δραστικά. Στο πλαίσιο αυτό, τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης θα ποροδοτηθούν μέσω κοινοτικών κονδυλίων, ενώ μεγάλο μέρος των χρημάτων θα πηγαίνει και στους εκπαιδευόμενους.
ΑΝΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια: