Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από την αποδοχή της πρόσκλησης που απηύθυνε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ , Μπένζαμιν Νετανιάχου πριν από λίγες εβδομάδες όταν είχε επισκεφθεί το Ισραήλ, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στις οποίες προέβη μετά την συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πολύ παραγωγικές συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τόσο σήμερα, όσο και στην επίσκεψη του στο Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα δημιουργηθεί Μικτή Επιτροπή Ελλάδας-Ισραήλ ώστε η συνεργασία να προχωρήσει δημιουργικά και στρατηγικά.
«Οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές με άλλες διμερείς ή πολυμερείς συνεργασίες» επισήμανε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν η Μικτή Επιτροπή ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα ή έκρηξη σε σχέση με την Τουρκία .
Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αποφασίστηκε συνάντηση των αντίστοιχων Υπουργείων Τουρισμού, Οικονομικών και Οικονομίας ώστε να οργανωθούν αμοιβαίες επισκέψεις επιχειρηματιών στις δύο χώρες και επενδυτικές πρωτοβουλίες.
«Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και Ισραήλ-Τουρκίας δεν θεωρούμε ότι είναι ανταγωνιστικές στις σχέσεις που αναπτύσσουμε εμείς με το Ισραήλ» είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «η περιφερειακή συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την καλή γειτονία, αλλά και για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή που είναι αρκετά».
«Διαχρονικά έχουμε προβλήματα με την Τουρκία, υπάρχει το Κυπριακό και η κατά καιρούς όξυνση των διμερών σχέσεων, αλλά η διάθεση που υπάρχει είναι να έχουμε καλές γειτονικές σχέσεις βασισμένες σε αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά και των ευρωπαϊκών κεκτημένων, σεβασμό των συνόρων, των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, αλλά και μιας σειράς ζητημάτων που είναι γνωστά στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «είναι βασικό να διατηρηθεί αυτή η πορεία αλλά και η Τουρκία να κατανοήσει ότι πρέπει να παίξει ένα ρόλο που σέβεται την περιοχή, τους λαούς της περιοχής, ώστε να μπορούμε να εμπεδώσουμε σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας».
«Συμφωνώ απολύτως με κάθε λέξη που είπε ο κ. Παπανδρέου, αν δεν συσφίξουμε τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ θα ήταν κάτι αφύσικο», είπε ο κ. Νετανιάχου προσθέτοντας ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Τουρκία, αλλά ενδιαφέρεται επίσης να αναπτύξει τις σχέσεις του με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ενδεικτικό των καλών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι αυτή η επίσκεψη είναι επίσης ενδεικτική της αμοιβαίας θέλησης των δύο χωρών να ενδυναμώσουν τους δεσμούς τους.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η επίσκεψη θα είναι υποβοηθητική της ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, αλλά και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή σε τομείς όπως των επενδύσεων, του τουρισμού, της ενέργειας, των επενδυτικών συμπράξεων, των επικοινωνιών, της πληροφορικής, τεχνικών ύδατος (αφαλάτωση), τεχνολογιών αιχμής και καινοτομίας.
Επίσης θα υπάρξει συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των νέων γεωργικών τεχνολογιών καθώς και στον τομέα της ασφάλειας.
«Η άμεση και άνευ προϋποθέσεων απελευθέρωση των ελληνικών πλοίων που συμμετείχαν στο στολίσκο της 31ης Μαΐου είναι μια πολύ θετική εξέλιξη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τα βήματα που έχει κάνει η ισραηλινή κυβέρνηση στην κατεύθυνση κυκλοφορίας αγαθών στην Λωρίδα της Γάζας είναι θετικά και αναμένεται να συμβάλλουν στην ανακούφιση του Παλαιστινιακού λαού.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις διεξαγόμενες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα ότι «πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα απ'Α ευθείας διαπραγματεύσεις, διότι αυτός είναι ο λυσιτελέστερος τρόπος για να επιτευχθεί μια βιώσιμη και διαρκής ειρήνη και να διασφαλιστεί και η ασφάλεια του Ισραήλ».
«Για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή είναι ζωτικής σημασίας η υπόθεση της ειρήνης και στο πλαίσιο προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας, η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμβάλλει κατά τρόπο που θα κρινόταν χρήσιμος» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.
Οι αμοιβαίες επισκέψεις μας στο Ισραήλ και την Ελλάδα (σ.σ. οι πρώτες για τις δύο χώρες) αποτελούν επιστέγασμα (των σχέσεων) δύο λαών με μεγάλη ιστορία, τόνισε από την μεριά του ο κ. Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ είναι δύο πόλεις-πρότυπα του Δυτικού πολιτισμού, ενώ υπογράμμισε ότι «οι δυο αρχαίοι και ταυτόχρονα μοντέρνοι λαοί μας είναι έτοιμοι να συνεργαστούν».
Ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε σε συνεργασία των δύο χωρών σε μια σειρά τομείς, και ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού με την δυνατότητα προσέλκυσης τουριστών που θα επιθυμούσαν να επισκεφθούν την Αθήνα και την Ιερουσαλήμ.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι με τον κ. Παπανδρέου συζήτησε και θέματα άμυνας και ασφάλειας, πρόσθεσε οτι θέλουμε μια «ειρηνική Μέση Ανατολή», ενώ ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου και για τα βήματα που έχει κάνει το Ισραήλ για την έναρξη απ'Α ευθείας συνομιλιών Ισραήλ-Παλαιστινίων.
Ερωτηθείς ο κ. Νετανιάχου αν οι απευθείας συνομιλίες θα γίνουν στην Ουάσιγκτον ή στο Κάιρο και τι αναμένεται από αυτές, είπε ότι «το βασικό θέμα είναι πως ανοίγει μια διαπραγμάτευση για την ειρήνη χωρίς την ύπαρξη, εκ προοιμίου, ατζέντας».
«Θα πρέπει να έχουμε υπομονή, δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολλούς μήνες ή πολλά χρόνια, με λίγη υπομονή θα δείτε αποτελέσματα», είπε ο κ. Νετανιάχου προσθέτοντας ότι «μπορούμε να μεταφερθούμε σε οποιοδήποτε σημείο προκειμένου να δώσουμε σάρκα και οστά σε αυτήν την πρωτοβουλία».
«Η Ελλάδα έχει ζωτικό συμφέρον από την ευόδωση των ειρηνευτικών συνομιλιών και να έχουμε δύο κράτη με το Ισραήλ να αισθάνεται και να είναι ασφαλές με ένα Παλαιστινιακό κράτος βιώσιμο, δημοκρατικό και φιλικό δίπλα στο Ισραήλ και θέλουμε να συμβάλλουμε στη προσπάθεια και ως μέλος της γειτονιάς, αλλά και ως μέλος της ΕΕ» απάντησε ο κ. Παπανδρέου σε σχετική ερώτηση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις με τους γείτονές της, ενώ υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεών της με το Ισραήλ.
«Η οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ είναι προς όφελος και των δύο χωρών» είπε από την μεριά του ο κ. Νετανιάχου, θεωρώντας ως «δύσκολες και γενναίες τις αποφάσεις» που πήρε ο κ. Παπανδρέου και υποσχόμενος ότι το Ισραήλ θα βοηθήσει όσο μπορεί για την οικονομική ανάπτυξη καθώς αυτή είναι η λύση στην κρίση.
Ερωτηθείς ο κ. Παπανδρέου ποιά εκτιμά πως θα είναι θέση της Ελλάδας στην περιοχή μετά τις επαφές που είχε με τους Παλαιστίνιους και το Ισραήλ, είπε ότι «η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί επί δεκαετίες από συγκρούσεις, ή απειλές για χρήση βίας, εμείς θέλουμε μια ειρηνική Μεσόγειο που θα διέπεται από καλές σχέσεις όλων των χωρών γιατί αυτό ωφελεί όλους τους λαούς, και η Ελλάδα αυτό μπορεί να συμβολίσει και σε αυτό να συμβάλλει».
«Ο ρόλος μας δεν είναι να μιλάμε πολύ, αλλά να πράττουμε, να βοηθήσουμε στην προσέγγιση Παλαιστινίων-Ισραηλινών, αραβικού κόσμου-Ευρώπης, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε ότι μπορούμε, στόχος μας είναι να υπάρξει το συντομότερο δυνατό μια λύση για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Από την μεριά του, τέλος, ο κ. Νετανιάχου τόνισε ότι «υπάρχει μια συμμαχία αυτών που επιδιώκουν την ειρήνη και την μετριοπάθεια, η οποία είναι πολύ ευρύτερη απ' ότι φαίνεται, συμπεριλαμβάνει και τρίτες χώρες, το Ισραήλ, αραβικές χώρες, την Ελλάδα και άλλες καλοπροαίρετες χώρες της περιοχής και ελπίζουμε ότι θα συμβάλλει στη πρόοδο των απ' ευθείας συνομιλιών και θα δώσει μια ώθηση γιατί αυτή είναι η επιθυμία όσων θέλουν την ειρήνη, την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή, είναι ευπρόσδεκτη η στήριξη της Ελλάδας».
Το βράδυ της Δευτέρας, ο ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ακρόπολη και στη συνέχεια ακολούθησε δείπνο, που παρέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Εν τω μεταξύ, τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και με το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει της συνάντησης του με τον Ισραηλινό ομόλογο του.
Συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας
Εκατοντάδες άτομα σε δύο διαφορετικά συλλαλητήρια διαδήλωσαν το απόγευμα της Δευτέρας, εν μέσω καύσωνα, στην άδεια Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Στις 6.30 το απόγευμα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, μέλη της οργάνωσης «Ένα Καράβι για τη Γάζα», της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο», καθώς και Παλαιστίνιοι και Άραβες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην, όπως τόνισαν οι ομιλητές στη συγκέντρωση, «προκλητική επίσκεψη στην Αθήνα του σφαγέα ισραηλινού πρωθυπουργού. Ενώ το αίμα των αγωνιστών του Μαβί Μαρμαρά δεν έχει στεγνώσει, ενώ το κράτος του Ισραήλ αιματοκυλά τους Παλαιστινίους και την περιοχή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καλεί τον «σίριαλ κίλερ» της Μέσης Ανατολής για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα». Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν: «Έξω ο δολοφόνος Νετανιάχου. Να διακοπούν οι σχέσεις με το Ισραήλ.» ενώ, όπως ανέφερε ο Π. Κωνσταντίνου από τη «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο», «πρόκειται για μοναδική φορά κατά την οποία δεν είχαν αναρτηθεί στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας σημαίες του κράτους, του οποίου ο αρχηγός επισκέπτεται τη χώρα».
Μια ώρα αργότερα, στις 7.30 το απόγευμα, συγκεντρώθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο και πραγματοποίησαν πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία μέλη του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη) και της ΟΓΕ (Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας). Κεντρικά συνθήματα της πορείας ήταν: «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών. Κάτω η Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών», «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί. Είναι το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ».
Οι διαδηλωτές έφθασαν στις 8.45 μ.μ. στη συμβολή των οδών Κατεχάκη και Κηφισίας, όπου «κλούβες» της Αστυνομίας είχαν δημιουργήσει προστατευτικό τείχος γύρω από την ισραηλινή πρεσβεία. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από την περιοχή.
pathfinder
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου