Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Περνάμε τη μισή μας ζωή μπροστά σε οθόνες

Τηλεόραση, υπολογιστής και κινητό αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής μας, σύμφωνα με έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam.
Η έκθεση της οργάνωσης, την οποία δημοσιεύει το ΒΗΜΑ, αναφέρει ότι ο μέσος βρετανός ενήλικας περνάει σχεδόν 8 από τις 16 ώρες που είναι ξύπνιος μπροστά από κάθε είδους ηλεκτρονικές συσκευές με οθόνη. Είτε πρόκειται για τηλεόραση είτε για άλλα gadgets, όπως υπολογιστές και κινητά.

Κατά μέσο όρο ένας ενήλικος ξοδεύει 212 λεπτά μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης ή του κομπιούτερ ημερησίως, περίπου 80 λεπτά την ημέρα στέλνοντας γραπτά μηνύματα μέσω κινητού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης Πίτερ Φίλιπς “για πρώτη φορά η έκθεση αυτή αποδεικνύει την εξουσία που ασκούν καθημερινά πάνω μας όλες αυτές οι συσκευές που μας περιβάλλουν” και προσθέτει πως οι νέοι ηλικίας 16-24 ετών αποδεικνύονται οι φανατικότεροι οπαδοί των νέων τεχνολογιών. “Η μελέτη μας όμως δείχνει ότι το χάσμα έχει αρχίσει να αμβλύνεται και ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι μέσης ηλικίας έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το Διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα”, συμπληρώνει.

Πάνω από το 50% των Βρετανών άνω των 50 ετών διαθέτει πλέον πρόσβαση στο Ιnternet. Παράλληλα, το 70% των πολιτών έχει σύνδεση για το Διαδίκτυο στο σπίτι του, ενώ το 33% είναι συνδεδεμένο και από τον χώρο εργασίας του.

Οι παρενέργειες του εθισμού στο διαδίκτυο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα είναι οι διαταρραχές ύπνου, η απώλεια της αίσθησης του χώρου και του χρόνου, οι δυσκολίες στην επικοινωνία με το περιβάλλον, το άγχος και η κατάθλιψη. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δημιουργούν θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης από την πολύωρη ενασχόληση με το internet.

Η πρώτη κλινική αποτοξίνωσης δημιουργήθηκε στο Αμστερνταμ το 2006 και ακολούθησε μια μεγάλη ψυχιατρική κλινική στο Λονδίνο ενω στην Ιταλία, νοσοκομείο της Ρώμης εφαρμόζει επίσης ανάλογα προγράμματα θεραπείας.
ΠΗΓΗ/newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: