Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Σκληρές αλλαγές φέρνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο


Μπαράζ σκληρών αλλαγών φέρνει το επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου, το οποίο προαναγγέλει αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Η σχετική νομοθεσία θα προβλέπει μειωμένες υπερωριακές αποδοχές και υπερίσχυση των εταιρικών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και έναντι των συμβάσεων επαγγελματικών ενώσεων.
Το μνημόνιο δείχνει επίσης, νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό, ακριβότερα εισιτήρια στις συγκοινωνίες, πλήρη αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, αύξηση του ΦΠΑ και των τιμολογίων της ΔΕΗ, καθώς και απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και των κλειστών επαγγελμάτων.

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, στο οποίο διαπιστώνεται σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων του αρχικού Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής που συμφωνήθηκε μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας, σημειώνεται ότι «οι πολιτικές της Ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν πλήρως προσανατολισμένες προς την διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας».
Όπως σημειώνεται «τα ποσοτικά κριτήρια επιδόσεων που είχαν τεθεί για το τέλος του Ιουνίου ικανοποιήθηκαν όλα, ως αποτέλεσμα της δυναμικής υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».
Ωστόσο, διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους στόχους μείωσης των δαπανών σε φορείς του δημοσίου, όπως τα νοσοκομεία και οι οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίες υπερκαλύπτονται από τη μεγαλύτερη μείωση δαπανών σε άλλους τομείς που έχουν επιτευχθεί έως τώρα, με αποτέλεσμα στο εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2010 οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού να είναι μειωμένες κατά 5,6 δις ευρώ επιπλέον από τον στόχο που έχει τεθεί. Σύμφωνα με το μνημόνιο στο τέλος του έτους η επιπλέον των στόχων μείωση των πρωτογενών δαπανών υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 4 δισ. ευρώ.
Σε ότι αφορά την ανάπτυξη στο μνημόνιο προβλέπεται μείωση κατά 4% το 2010 και 2,5% το 2011. Η εκτίμηση για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό είναι ότι θα προσεγγίσει το 4,75% για το έτος.
Στα μέτρα, που η εφαρμογή τους εξειδικεύεται στο μνημόνιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
- Η δημιουργία αποθεματικού εκτάκτων αναγκών στον προυπολογισμό του 2011 για τη διευκόλυνση της απορρόφησης κραδασμών και κινδύνων. Επίσης θα δημιουργηθεί μητρώο δεσμεύσεων στα αρμόδια υπουργεία (διαρθρωτικός στόχος για το τέλος Σεπτεμβρίου) για την καλύτερη διαχείριση των δαπανών σε δημοσιονομική βάση - πέρα από τις χρηματικές εκταμιεύσεις
- Η δημιουργία ενιαίας αρχής πληρωμών μέσω της οποίας θα καταβάλλονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης από τα τέλη του 2010 και της γενικής κυβέρνησης από τον Μάρτιο του 2011.
Το υπουργείο Οικονομικών, όπως σημειώνεται στο μνημόνιο, θα δημοσιεύσει μια αναλυτική έκθεση, με τη συνεργασία της Αρχής Ενιαίων Πληρωμών, για τη δομή και το ύψος των αποζημιώσεων, το μέγεθος και τη δυναμική της απασχόλησης στη γενική κυβέρνηση. Η έκθεση θα παρουσιάζει τα πλάνα για την κατανομή των ανθρώπινων πόρων στο δημόσιο τομέα για μία περίοδο μέχρι το 2013 και που, εκτός των άλλων, θα καθορίζει τα σχέδια για την ανακατανομή του ειδικευμένου προσωπικού σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την επιθεώρηση εργασίας, τις ρυθμιστικές αρχές και την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.
- Η περαιτέρω μείωση του κόστους των φαρμάκων (όπου υπάρχει χώρος για την επέκταση της λίστας φαρμάκων, τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων, καθώς και με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης).
- Η εφαρμογή της συμμετοχής 3 ευρώ για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία και η επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων (απογευματινή βάρδια), προκειμένου να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένου της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλιζόμενων στα εξωτερικά ιατρεία και στις διαγνωστικές υπηρεσίες .
- Η αύξηση των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς, και την περαιτέρω μείωση των επιδομάτων και των υπερωριών. Προβλέπεται ειδικότερα η αναδιάρθρωση του ΟΣΕ.
- Σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του τομέα των σιδηροδρόμων που θα συζητηθεί στη Βουλή έως το τέλος Σεπτεμβρίου
- Ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αυξήσεις τιμολογίων για τον εξορθολογισμό τους με παράλληλη εξασφάλιση της προστασίας για τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.
Στο μνημόνιο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει σχέδιο για τη σταδιακή μεταβατική και με βάση το κόστος πρόσβαση στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, λαμβάνοντας υπόψη και τον παροπλισμό των μονάδων παραγωγής ενέργειας σύμφωνα με τον Κυβερνητικό ενεργειακό σχεδιασμό»
Επίσης, προβλέπεται ότι θα υιοθετηθεί σχέδιο με το οποίο θα δίνεται η τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων σε έναν ανεξάρτητο φορέα , είτε το ρόλο αυτό θα έχει ο ανεξάρτητος διαχειριστής του συστήματος..
- Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Πλήρες σχέδιο και αναλυτικός κατάλογος με επιχειρήσεις θα είναι έτοιμο πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου.
- Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων. Πρώτο βήμα θα είναι η άρση περιορισμών στα επαγγέλματα των νομικών, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, και ορκωτών λογιστών. Αυτό θα περιλαμβάνει τη μείωση των απαιτήσεων αδειοδότησης, των γεωγραφικών περιορισμών και των ρυθμιζόμενων τιμολογίων. Επίσης θα υιοθετηθεί νομοθεσία σχετικά με την είσοδο στο επάγγελμα των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων και τις ελάχιστες σταθερές τιμές.
- Αλλαγές στη νομοθεσία για την αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο θα προβλέπει μείωση των υπερωριακών αποδοχών και ενισχυμένη ευελιξία στην διαχείριση των ωρών εργασίας. Όπως σημειώνεται στο μνημόνιο « η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων που με τη σειρά τους υπερισχύουν έναντι των συμβάσεων σε επίπεδο επαγγελματικών ενώσεων». Επίσης θα αποσύρει τη διάταξη που επιτρέπει στο Υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει όλες τις κλαδικές συμβάσεις και σε αυτούς που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.
Προβλέπεται ακόμη η τροποποίηση της νομοθεσίας για την προστασία της εργασίας ώστε να επεκταθεί η δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσληφθέντες στον ένα χρόνο και να διευκολυνθεί η μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης.
Θα τροποποιηθεί και η νομοθεσία για τη διαιτησία (Νόμος 1876/1990) έτσι ώστε το καθένα από τα δύο μέρη να μπορεί να προσφύγει στη διαιτησία εάν διαφωνεί με τις προτάσεις του διαμεσολαβητή, χωρίς εξαιρέσεις στο αντικείμενο ή την κάλυψη
- Η ολοκλήρωση από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης όσον αφορά τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2010, και όσον αφορά τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία συντάξεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011. Αυτές οι αξιολογήσεις θα καθορίσουν κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω προσαρμογές των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος για τη συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2009-2060. Οποιεσδήποτε περαιτέρω προσαρμογές, αν χρειαστεί, θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2011.
Στην επιστολή , η οποία αποστέλλεται προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Όλι Ρεν, αρμόδιο επίτροπο της Κομισιόν, τον Ζαν Κλοντ Τρισέ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και στον Ντομινίκ Στρος Καν, διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου περισσότερες πληροφορίες, και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, περιγράφουν στην επικαιροποίηση του μνημονίου οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής (ΜΟΧΠ) και του μνημονίου στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις οικονομικής πολιτικής της 3ης Μαΐου 2010, την πρόοδο και τα επόμενα βήματα πολιτικής για την επίτευξη των στόχων του οικονομικού προγράμματος, στο πλαίσιο της σύμβασης δανειακής διευκόλυνσης.
Οι κκ Παπακωνσταντίνου και Προβόπουλος τονίζουν πως η κυβέρνηση έχει κάνει μια δυναμική εκκίνηση με το οικονομικό πρόγραμμα, και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής προχωρά επιτυχώς, ενώ οι πολιτικές για το χρηματοπιστωτικό σύστημα ενισχύονται και οι διαρθρωτικές πολιτικές είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα σε καίριους τομείς.
Υπογραμμίζεται δε ότι:
«- Το ποσοτικά κριτήρια επιδόσεων που είχαν τεθεί για το τέλος του Ιουνίου ικανοποιήθηκαν όλα, ως αποτέλεσμα της δυναμικής υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Όπως ήταν αναμενόμενο, έχει αποδειχθεί δύσκολος ο απόλυτος έλεγχος των δαπανών σε κάποιους φορείς του Δημοσίου και αναμένοντας αυτές τις δυσκολίες, η εκτέλεση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης έχει προχωρήσει σε κατώτερα επίπεδα από τον αρχικό προγραμματισμό, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι στόχοι για τη γενική κυβέρνηση θα εκπληρωθούν.
Κοιτάζοντας μπροστά, θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την καλύτερη από την προσδοκώμενη επίδοση στο επίπεδο του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης, έως ότου καταστεί πλήρως αποτελεσματικός ο έλεγχος στο σύνολο του δημόσιου τομέα.
- Ως αποτέλεσμα της δυσκολίας ελέγχου των δαπανών σε κάποιους φορείς του Δημοσίου, η παρακολούθηση του ενδεικτικού στόχου για τη μη σώρευση χρεών δεν ήταν δυνατή σε αυτήν τη φάση, καθώς τα συστήματα παρακολούθησης των δεσμεύσεων σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, των πληρωτέων λογαριασμών τους και των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης και υλοποίησης.
Δεσμευόμαστε να μηδενίσουμε αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι το τέλος του έτους, έτσι ώστε μόνο ένα φυσιολογικό επίπεδο πληρωτέων λογαριασμών να μεταφερθεί στο 2011.
- Αν και το χρηματοπιστωτικό σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της έλλειψης ρευστότητας, οι δείκτες οικονομικού κλίματος αρχίζουν βαθμιαία να βελτιώνονται και σε επίπεδο πολιτικής έχει επιτευχθεί πρόοδος με την ίδρυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που μπορεί να λειτουργήσει ως δίχτυ ασφάλειας για την κάλυψη ενδεχόμενων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών στο μέλλον, λόγω της αναμενόμενης αύξησης των δανείων σε καθυστέρηση όσο συνεχίζεται η ύφεση. Τα τεστ κοπώσεως υποδεικνύουν ότι οι πόροι που διατίθενται από τις αρχές για το ΤΧΣ παραμένουν επαρκείς.
- Η κυβέρνηση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και στην αγορά εργασίας, που θεσπίστηκαν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Το κοινοβούλιο έχει επίσης ήδη υιοθετήσει σημαντικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Άλλες μεγάλες μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αφορούν στην απελευθέρωση του κλάδου των φορτηγών και στην αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού συστήματος, ενώ οι μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα, στα κλειστά επαγγέλματα, στην αδειοδότηση και στο ρυθμιστικό πλαίσιο των επιχειρήσεων, και οι προετοιμασίες για την εφαρμογή της οδηγίας για τις υπηρεσίες προχωρούν με ταχύτερους ρυθμούς, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα.
Σε αυτήν τη βάση και με την ολοκλήρωση της προαπαιτούμενης δράσης, αιτούμαστε την εκταμίευση της δεύτερης δόσης της οικονομικής βοήθειας από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης του ποσού των 6.500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης.
Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές που τέθηκαν σε εφαρμογή με την επιστολή προθέσεων της 3ης Μαΐου 2010, το ΜΟΧΠ και το μνημόνιο συνεργασίας, καθώς και στις συνημμένες επικαιροποιήσεις είναι επαρκείς για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε διορθωτικές δράσεις εφόσον καταστεί αναγκαίο για την εκπλήρωση αυτών των στόχων, καθώς οι συνθήκες μεταβάλλονται. Για την υιοθέτηση τέτοιου είδους δράσεων, αλλά και πριν από οποιαδήποτε αναθεώρηση των πολιτικών που περιλαμβάνονται σε αυτήν την επιστολή θα προηγηθεί διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, καθώς και με το ΔΝΤ».
Προβληματισμός για τους επόμενους μήνες
Η πορεία των δημοσιονομικών μας όμως για το δεύτερο εξάμηνο προκαλεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δεδομένης της υστέρησης εσόδων που παρουσιάστηκε, την ώρα που και το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκε και ανέβηκε στα 316,954 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2010, από 310,387 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.
Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» μέσω του φορο-κυνηγητού που έχει εξαπολύσει. Με μέτρα και ρυθμίσεις, γίνεται προσπάθεια να πιαστούν οι φοροφυγάδες και να μπουν στα δημόσια ταμεία τα χρωστούμενα. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο 90 μεγαλοοφειλέτες δημοσίου χρωστούν συνολικά 35,9 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, συνολικά, αγγίζουν τα 32 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πως άλλα 33 δισ. ευρώ βρίσκονται στις αίθουσες δικαστηρίων, λόγω προσφυγών πολιτών στη δικαιοσύνη, που αμφισβητούν τις απαιτήσεις της εφορίας. Η κυβέρνηση επιθυμεί να «θεραπεύσει» αυτήν την παθογένεια και να βάλει τα χρωστούμενα στα ταμεία του κράτους, μέσω ρύθμισης για τις διοικητικές δίκες.
Παράλληλα, ειδικά ομάδες του ΣΔΟΕ έχουν ριχθεί σε έναν αγώνα κυνηγιού φοροφυγάδων, διαφόρων κλάδων και επαγγελμάτων, που ζουν πλουσιοπάροχα, δηλώνοντας την ίδια ώρα μικρά εισοδήματα στα φορολογικά τους στοιχεία.
Συστάσεις από την Κομισιόν
Στο μεταξύ, η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τις κρατικές δαπάνες κατά 4 δισ. ευρώ επιπλέον το 2010, έτσι ώστε να αντισταθμίσει την υστέρηση των εσόδων, τονίζει η Κομισιόν.
Επισημαίνει ότι καθώς εντείνεται η ύφεση, οι στόχοι που τέθηκαν τον Μάιο για τα κρατικά έσοδα ενδέχεται να μην επιτευχθούν, γι αυτό και ο έλεγχος των δαπανών πρέπει να παραμείνει πολύ αυστηρός.
Πάντως, η η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε την Πέμπτη τo «πράσινο φως» για την χορήγηση στη χώρα μας της δεύτερης δόσης του δανείου, από τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 9 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Η Κομισιόν τονίζει ότι η χώρα μας πληροί τις προϋποθέσεις, ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων το τρέχον εξάμηνο, ώστε να αποφευχθεί κάθε ολίσθηση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι τα νέα αυτά μέτρα θα αφορούν περικοπές στο πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων και στις καταναλωτικές δαπάνες.
Επισημαίνει, δε, ότι η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών και οι χαμηλές οικονομικές επιδόσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ασφαλιστικών Ταμείων εγκυμονούν πρόσθετους κινδύνους για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου. Επίσης, ζητεί επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, άρση των φραγμών στην ανάπτυξη του τουρισμού και το λιανεμπόριο, επίσπευση της ιδιωτικοποίησης και αναδιάρθρωσης κρατικών επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς των σιδηροδρομικών μεταφορών και της ενέργειας. Παράλληλα, διαβλέπει προκλήσεις στον τραπεζικό τομέα. Η τελική έγκριση για την παροχή της δεύτερης δόσης του δανείου, θα δοθεί κατά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Εcofin στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου.
ANT1

Δεν υπάρχουν σχόλια: