Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Με τη γλώσσα της Τράπεζας του Μέλλοντος

Ποια θα ήταν η μοίρα του αρχείου Καβάφη αν ο Άγγελος Φιλιππίδης (πρόεδρος Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου) δεν εξασφάλιζε τις πιστώσεις ώστε η οικία του Πρωθυπουργού Κολέτη από τα παλαιότερα νεοκλασικά στην Πλάκα, για να στεγάσει το αρχείο του ποιητή που ανήκει στον Μανώλη Σαββίδη, ιδρυτή της εταιρίας «ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»;
Ο εξόριστος άρχοντας του Ελληνικού λόγου Κ.Π. Καβάφης σε φωτογραφία της εποχής του.
Πιθανότατα η παρέμβαση, εξαιρετικά σιωπηρή και μακριά από κάθε είδους δημοσιότητας, και η προσφορά του Πανεπιστημίου Γέϊλ των Η.Π.Α θα έπειθε το Μανώλη Σαββίδη να παραχωρήσει το αρχείο του σημαντικότερου νεοέλληνα ποιητή και εκ των κορυφαίων, παγκόσμια, του 20ου αιώνα, Κ.Π. Καβάφη, στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο.

Ο Μανώλης Σαββίδης αναζητούσε εδώ και χρόνια τρόπους να διαχειριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα για το κοινό και τους μελετητές το αρχείο που ανήκει στην οικογένειά του εδώ και 40 χρόνια και ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επενέβη σωτήρια ώστε «τα ολίγα συναλλάγματα στην Τράπεζα του Μέλλοντος» (ανέκδοτο και αποκηρυγμένο ποίημα από τον ίδιο τον Καβάφη που βρέθηκε γραμμένο με μολύβι σε χαρτονάκι μέσα στο φάκελο Αναστασιάδη όπως μας πληροφορεί ο Στρατής Τσίρκας) να κρατήσει το αρχείο στα όρια της χώρας μας.
Αυτά συνέβησαν από τον Ιούλιο έως και το Σεπτέμβριο του 2009 όταν η συμφωνία Φιλιππίδη με το ΥΠΠΟ επί υπουργίας Σαμαρά ώστε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να διαθέσει το ποσόν του 1 εκ ευρώ ώστε να αποκατασταθεί η Πρωθυπουργική κατοικία Κολέτη ( αφού αποχώρησε ο εργολάβος ο οποίος είχε αρχίσει τις εργασίες αποκατάστασης και αφού αποζημιώθηκε με 400.000 ευρώ από το ΥΠΠΟ, ποσό του οποίου συμφώνησε να υπογράψει την εκταμίευσή του ο Αντώνης Σαμαράς) και να στεγάσει μετά την αποκατάσταση «τα ολίγα συναλλάγματα» της πιο σημαντικής νεοελληνικής κληρονομιάς του λόγου και της γλώσσας μας.
Τράπεζα του μέλλοντος για την νεοελληνική γραμματεία και τον κυριότερο εκπρόσωπό της Κ.Π. Καβάφη αποδείχθηκε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ο πρόεδρός του Άγγελος Φιλιππίδης που στέγασε το πολύτιμο αρχείο του ποιητή.
Ποια θα ήταν η μοίρα του αρχείου Καβάφη στο Γέϊλ; Ενός πανεπιστημίου πολύ λιγότερο οικονομικά ισχυρού από το περιβόητο Χάρβαρντ το οποίο με τη σειρά του κλείνει μια – μια τις έδρες νεοελληνικών σπουδών αφού όπως υποστηρίζει ο διευθυντής του προγράμματος νεοελληνικών σπουδών στο Χάρβαρντ Παναγιώτης Ροϊλός, το τέως νεόπλουτο και νυν νεόπτωχο Ελληνικό Κράτος (εφήμ. Καθημερινή 22/08/2010) χρηματοδοτεί προγράμματα άσχετα με τον νεοελληνικό πολιτισμό ή το πολύ κέντρα αρχαίων Ελληνικών σπουδών εκτός Ελλάδας.
Αδιάψευστα επίκαιρος αλλά και ανατριχιαστικά προφητικός ο Αλεξανδρινός σ’ ότι αφορά «την τράπεζα του μέλλοντος» της σημερινής Ελλάδας και την τράπεζα του μέλλοντος της ποίησής του με τα ολίγα συναλλάγματα, μόνον 154 ποιήματα δεν αποκήρυξε.
Ολίγα αλλά ανεκτίμητα διαμάντια της γλώσσας που διαφεντεύει, τροφοδοτεί και χρησμοδοτεί στην παγκόσμια σκέψη από την εποχή του Ηράκλειτου έως του Καβάφη και στο διηνεκές.

Έγραψε ο Σωτήρης Λύτσιος στο ιστολόγιο Σωρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: