Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται συσκέψεις παραγόντων από τα υπουργεία Οικονομίας αλλά και Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομίας κ. Μ. Μπόλαρη και του γενικού γραμματέα Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνού για να εξεταστεί το θέμα και να αποφασιστούν δράσεις προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας ενώ ήδη διενεργούνται κοστολογικοί έλεγχοι στην αγορά.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, στα σκληρά σιτηρά (χρησιμοποιούνται για μακαρόνια και άλλα τυποποιημένα ζυμαρικά) δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας καθώς η εγχώρια παραγωγή καλύπτει τις ανάγκες ενώ για τα μαλακά σιτηρά, με τα οποία γίνεται το ψωμί και η εγχώρια παραγωγή καλύπτει κάτω του 40% των ετήσιων αναγκών εκτιμάται ότι και πάλι τα αποθέματα είναι επαρκή για το άμεσο διάστημα. Ωστόσο οι αρτοποιοί έλαβαν κιόλας τιμολόγια με ανατιμήσεις από τους προμηθευτές τους.
Σημειώνεται ότι ήδη ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας κ. Στέφανος Κομνηνός συναντήθηκε με τους συνδέσμους αλευροβιομηχάνων ενώ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους τόνισε: «Δεν θα επιτρέψουμε κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των καταναλωτών. Είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς της αγοράς και παρακολουθούμε το θέμα» ενώ δηλώνει με έμφαση ότι εναρμονισμένες πρακτικές δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές γι'Α αυτό και ήδη με το θέμα ασχολείται και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Αρτοποιοί και αγρότες-καλλιεργητές σιτηρών θεωρούν τις αυξήσεις αδικαιολόγητες, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως το ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών θα έχει «σχεδόν μηδενική» επίπτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει λιγότερο από ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών από τη Ρωσία . Η εσωτερική παραγωγή σιτηρών της Ένωσης ανέρχεται σε 280 έως 300 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Η σύγκριση των αριθμών αυτών δείχνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, σχεδόν ανύπαρκτες, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή αγορά σιτηρών», δήλωσε ο Φρεντερίκ Βενσέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Εξάλλου, ο ίδιος επεσήμανε ότι η ΕΕ διαθέτει «μεγάλα αποθέματα σιτηρών». «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία σε ό,τι αφορά τα αποθέματα σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επέμεινε.
Το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών αποφασίσθηκε από τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση της τιμής που προκλήθηκε από την καταστροφή της συγκομιδής εξαιτίας του καύσωνα. Το έκτακτο αυτό μέτρο θα εφαρμοσθεί από τις 15 Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου και υπάρχει το ενδεχόμενο να επεκταθεί και πέραν αυτής της ημερομηνίας, ανάλογα με τα αποτελέσματα της συγκομιδής.
Η Ρωσία, τρίτη εξαγωγική δύναμη σιτηρών παγκοσμίως, έχει προβλέψει μείωση στα 60-65 εκατομμύρια τόνων της συγκομιδής των σιτηρών για το 2010, έναντι 97 εκατομμυρίων τόνων το 2009. Το 2009, η χώρα είχε εξαγάγει 21,4 εκατομμύρια τόνους σιτηρών. Η ανακοίνωση του εμπάργκο προκάλεσε άνοδο των τιμών των σιτηρών στις διεθνείς αγορές.
Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία , μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγούς σιτηρών στον κόσμο που έχει πληγεί από τον καύσωνα, αναμένεται να περιορίσει τις εξαγωγές της στα 3,5 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος του χρόνου, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής Μικόλα Πρισιαζνιούκ. «Προτείνουμε να επιτραπεί (η εξαγωγή) 2,5 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών μέχρι το τέλος της χρονιάς», ενώ ένα εκατομμύριο τόνοι βρίσκονται ήδη στα ουκρανικά λιμάνια, διευκρίνισε ο υπουργός.
Το θέμα θα εξεταστεί άμεσα από το υπουργικό συμβούλιο σε συνεργασία με τους εμπόρους σιτηρών, πρόσθεσε ο υπουργός. Το μέτρο του περιορισμού των εξαγωγών θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου.
Η Ουκρανία, η μεγαλύτερη χώρα στις εξαγωγές κριθαριού και η έκτη στις εξαγωγές σιταριού, εξήγαγε περισσότερους από 21 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τον Ιούλιο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2010.
ANT1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου