Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και κυρίως τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Η μέρα, είναι, επίσης, αφιερωμένη στα παιδιά της Αφρικής, που στην πλειοψηφία τους δουλεύουν από πολύ μικρή ηλικία και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας Νέο παράθυρο, ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την υγεία του, ψυχική και σωματική. 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22.000 από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα. Υπολογίζεται, επίσης, ότι κάθε χρόνο περίπου 1,2 εκ. παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, το οποίο μεταφέρει παιδιά από τις αναπτυσσόμενες στις, βιομηχανικά αναπτυγμένες, χώρες.
Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF, περίπου 171 εκ. παιδιά παγκοσμίως εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους, με επικίνδυνα υλικά όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 50.000 ανήλικα παιδιά που δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροκτήματα ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, προκειμένου να πιάσουν δουλειά.
Τι είναι η παιδική εργασία;
Παρόλο που οι ορισμοί διαφέρουν, ως παιδική εργασία ορίζεται η δουλειά που γίνεται από παιδιά κάτω των 15 ετών (σε μερικές αναπτυσσόμενες χώρες κάτω των 14) η οποία επιβαρύνει ή βλάπτει τη σωματική, συναισθηματική, διανοητική, κοινωνική ή/και πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού.
Ορισμένες φορές, η εργασία δεν βλάπτει τα παιδιά. Ενδέχεται ακόμη και να τα βοηθήσει να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες και το αίσθημα της ευθύνης. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι όταν μιλάμε για παιδική εργασία, εννοούμε την εργασία που είναι επιζήμια και επιβλαβής για τα παιδιά, ή η εργασία που τους στερεί το δικαίωμα να αναπτυχθούν πλήρως, να παίξουν ή να πάνε στο σχολείο.
Τα παιδιά που δουλεύουν αποτελούν, κατ’ επέκταση, εύκολα θύματα κακοποίησης, σωματικής και σεξουαλικής, από τους εργοδότες τους, και συχνά δουλεύουν σε εξαιρετικά ανθυγιεινά περιβάλλοντα, που αρκετές φορές καταλήγουν να είναι μοιραία για τη ζωή τους. Εξαιτίας της ευάλωτης θέσης τους, τα παιδιά που εργάζονται δεν απολαμβάνουν των βασικών εργατικών δικαιωμάτων, και όπως αναμενόταν, δεν λαμβάνουν και μισθούς ανάλογους με αυτούς των ενηλίκων.
Παγκοσμίως, η πλειοψηφία των παιδιών που εργάζονται προέρχεται από τις φτωχότερες κοινωνικές τάξεις.
Συνεργασία των Συνηγόρων του Παιδιού στη ΝΑ Ευρώπη
Οι Συνήγοροι που ασχολούνται με τα Δικαιώματα του Παιδιού στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης συναντήθηκαν στην Κροατία στις 19-20 Μαΐου και συνυπέγραψαν συμφωνητικό για την λειτουργία Δικτύου συνεργασίας μεταξύ τους.
Το συμφωνητικό υπογράφηκε από 15 Ανεξάρτητες Αρχές της περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης, που στο αντικείμενο δραστηριότητάς τους περιλαμβάνεται η προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού και αναμένεται να συμβάλλει στην στενότερη συνεργασία μεταξύ τους.
Το συμφωνητικό υπογράφηκε από Συνηγόρους των Αλβανίας, Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Κοσόβου, Κροατίας, Κύπρου, ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου, Σερβίας, Αυτόνομης Επαρχίας της Βοϊβοδίνας, Ρουμανίας και Σλοβενίας.
Παράλληλα, σε συνέδριο που διεξήχθη στο Στρασβούργο στις 2-3 Ιούνη 2009, το Συμβούλιο της Ευρώπης συζήτησε με εκπροσώπους κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, Συνηγόρους του Παιδιού, εμπειρογνώμονες και ερευνητές σχετικά με την εφαρμογή των προτάσεων της Μελέτης του ΟΗΕ για την Βία κατά των Παιδιών.
Πηγές: Σαν Σήμερα, Συνήγορος του Παιδιού, Human Aid, Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ



tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: