Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Εκδήλωση για τη Γιορτή της Μητέρας


Την Κυριακή 9 Μαΐου 2009 και ώρα 19:00 ο Σύλλογος Γυναικών του Δλημου Μεσσαπίων η Έκφραση πραγματοποίησε εκδήλωση για τη Γιορτή της Μητέρας.  «Για την ιερά αυτή μορφή που λέγεται Μητέρα», όπως πολύ εύστοχα ανέφερε η Πρόεδρος του Συλλόγου κα. Ελένη Κηρύκου. «Η αγάπη της Μητέρας» όπως εν συνεχεία αναφέρει η κα. Κηρύκου στην ομιλία της «έγινε ποίημα, έγινε τραγούδι, έγινε έργο τέχνης, έγινε πίνακας ζωγραφικής αλλά ποτέ κανείς δεν κατάφερε να της αποδώσει τον φόρο τιμής που της αρμόζει. Για αυτό ας ελπίσουμε ότι τη Μητέρα που μας έφερε στη ζωή δεν θα την σκεφτόμαστε μια φορά το χρόνο αλλά καθημερινά.»
Παρόντες σε αυτή την εκδήλωση τους οποίους και ευχαρίστησε η πρόεδρος κα. Κηρύκου στο τέλος της ομιλίας της ήταν ο λογοτέχνης κ. Καλύβας, ο κ. Σταύρος Μακαρίου, ο πρόεδρος των ΚΑΠΗ, ο κύριος Ορέστης Νέττας, που μίλησε για τη θέση της μητέρας μέσα στην οικογένεια και άλλοι φίλοι του Συλλόγου. Ακόμη βρισκόταν στην εκδήλωση και η μουσικός κα. Χονδρού Αγγελική όπου διηύθυνε την μουσική ομάδα του Συλλόγου.
Μετά τον χαιρετισμό της προέδρου απηύθυνε λίγα λόγια ο δημοσιογράφος και πολιτευτής κ. Σταύρος Μακαρίου. Ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλες τις κυρίες και ευχαρίστησε το διοικητικό Συμβούλιο που για ακόμη μία φορά τον κάλεσε στην εκδήλωση για τη γιορτή της Μητέρας. Παρατήρησε ότι ολοένα και πληθαίνουν οι γυναίκες στο σύλλογο και εύχεται την επόμενη φορά να είναι ακόμη περισσότερες. Στο τέλος του χαιρετισμού του ανέφερε αστειευόμενος ότι η οικογένειά του αποτελείται από τέσσερεις γυναίκες και αυτός αποτελεί μειονότητα.
Μετά το λόγο πήραν η κα. Αγγελική Καραμούζη, η οποία παρουσίασε ένα δικό της ποίημα για την μητέρα της και για όλες τις μητέρες του κόσμου, το μέλος του Δ.Σ. κα. Θεοδωροπούλου Κυριακή όπου διάβασε μια κατάθεση ψυχής της κόρης προς τη μάνα και ένα ποίημα για τη Μαμά, Μανούλα,  Μάνα και  ο λογοτέχνης κ. Καλύβας ο απήγγειλε ποιήματα  από δύο Ρώσους Ρομαντικούς που λάτρευαν την Ελλάδα.
Μετά ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από τη χορωδία του συλλόγου με τα τραγούδια στην Εκκλησιά σου, Χρυσοπράσινο φύλλο, Μη μου θυμώνεις μάτια μου και θέλω κοντά σου να μείνω.
Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του ο ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής Ορέστης Νέττας. Ο κ. Νέττας αναφέρθηκε στη θέση της μητέρας μέσα στην οικογένεια. Για να γίνει πιο εύκολη η ομιλία-συζήτηση χώρισε αυτά που είχε να πει σε τρία μέρη. Καταρχήν μίλησε για τη γυναίκα πριν γίνει μητέρα, μετά για τη γυναίκα που γίνεται μητέρα και μετά για την μητέρα που αποχωρίζεται το παιδί της. Τέλεια συνταγή για να γίνει μια γυναίκα μητέρα δεν υπάρχει και όποιος ισχυριστεί ότι υπάρχει ψεύδεται. Ακόμη ανέφερε ότι η γυναίκα όταν γίνεται μητέρα δεν θα πρέπει να παραμελεί τον εαυτό της. Θα πρέπει παράλληλα με το παιδί της να κοιτάζει και την ίδια. Διότι αν η ίδια είναι καλά και ευτυχισμένη  τότε και το παιδί είναι ευτυχισμένο και χαρούμενο. Αν το παιδί μεγαλώσει σε μια χαρούμενη οικογένεια θα είναι και αυτό χαρούμενο.
Επίσης αναφέρθηκε στην εσωτερίκευση της μητέρας και στην μη έκφραση των συναισθημάτων της. Αυτό πρέπει να αποφεύγεται. Η εξωτερίκευση των συναισθημάτων της μπορεί να βοηθήσει κατά πολύ. Για παράδειγμα όταν μια μητέρα φοβάται μην συμβεί κάτι στο παιδί της όταν βγει έξω το βράδυ, θα πρέπει να το πει στο παιδί της ότι φοβάται και όχι να απαγορεύει στο παιδί ή να του επιβάλλει την ώρα που θα γυρίσει.
Αυτές οι θέσεις του κ. Νέττα στάθηκαν αφορμή να τεθούν μερικά ερωτήματα. Με αυτά τα ερωτήματα τελείωσε η εκδήλωση για το πιο ιερό πρόσωπο που υπάρχει στην ζωή μας, τη Μητέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: