Παρασκευή 23 Απριλίου 2010
Το μακρύτερο έντομο του κόσμου και άλλα παράξενα από τη ζούγκλα της Βόρνεο
Ένας βάτραχος χωρίς πνεύμονες, το μακρύτερο έντομο του κόσμου και ένας γυμνοσάλιαγκας που ρίχνει στο ταίρι του «βέλη του έρωτα» είναι μερικά από τα 123 νέα είδη που ανακαλύφθηκαν στη Βόρνεο την τελευταία τριετία, ανακοίνωσαν ερευνητές της WWF. H περιβαλλοντική οργάνωση παρουσίασε τα ευρήματα στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τις τρεις... χώρες που μοιράζονται το παραδεισένιο νησί -Μαλαισία, Ινδονησία και Μπρουνέι. Το 2007, οι τρεις κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν την λεγόμενη «Καρδιά της Βόρνεο», μια έκταση 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία συγκεντρώνει εντυπωσιακή βιοποικιλότητα αλλά παραμένει εν μέρει ανεξερεύνητη από τους βιολόγους.
Ο ίδιος ο Δαρβίνος είχε περιγράψει τη ζούγκλα της Βόρνεο ως «ένα μεγάλο, οργιώδες θερμοκήπιο που δημιούργησε η φύση για τον εαυτό της».
«Ανακαλύπτουμε κατά μέσο όρο τρία νέα είδη το μήνα. Βρήκαμε 123 τα τελευταία τρία χρόνια, με τουλάχιστον 600 να έχουν βρεθεί τα τελευταία 15 χρόνια» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ανταμ Τόμασεκ, επικεφαλής του προγράμματος της WWF για τη Βόρνεο.
Μεταξύ των ευρημάτων:
-Το μακρύτερο έντομο του κόσμου, το Phobaeticus chani, το οποίο μοιάζει με κομμένο ξύλο και έχει μήκος 56,7 εκατοστά με τα πόδια τεντωμένα. Οι επιστήμονες έχουν συλλέξει μόνο έξι δείγματα του είδους και κανείς δεν γνωρίζει τη βιολογία του.
-Το φίδι Dendrelaphis kopsteini με εντυπωσιακά πορτοκαλί, κίτρινα και γαλάζια χρώματα.
-Ένας ορεσίβιος γυμνοσάλιαγκας με ουρά τρεις φορές μακρύτερη από το σώμα του. Όταν εντοπίσει το κατάλληλο ταίρι, ο γυμνοσάλιαγκας-ερωτιδέας εκτοξεύει «βέλη» από ανθρακικό ασβέστιο τα οποία περιέχουν μια ορμόνη που προκαλεί σεξουαλική διέγερση.
-Ο βάτραχος Barbourula kalimantanensis, μήκους επτά εκατοστών, ο οποίος δεν έχει πνεύμονες και αναπνέει αποκλειστικά από το δέρμα. Αυτή η ιδιόρρυθμη ανατομία τού χαρίζει ένα επίπεδο, υδροδυναμικό σχήμα, ιδανικό για διαβίωση στους τροπικούς χείμαρρους.
Η Καρδιά της Βόρνεο, αναφέρει η έκθεση της οργάνωσης, φιλοξενεί 10 είδη πρωτευόντων, περισσότερα από 350 πτηνά, 150 ερπετά και αμφίβια και περίπου 10.000 ενδημικά φυτά.
Το νησί φιλοξενεί επίσης το σπανιότερο υποείδος ρινόκερου, με πληθυσμό μόλις 30 ατόμων, καθώς και ουραγκοτάγκους, στενούς συγγενείς του ανθρώπου, οι οποίοι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν τα επόμενα 20 χρόνια.
Αετός Γρεβενά
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου