Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου, στα 77 του χρόνια, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και πολιτικός Δημήτρης Τσάτσος, στο Αττικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν με καρδιολογικά προβλήματα.
Ο Δ. Τσάτσος που ήταν γιος του βουλευτή των Φιλελευθέρων και τέως υπουργού Θεμιστοκλή Τσάτσου και ανιψιός του δεύτερου μεταπολιτευτικού Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου, γεννήθηκε στη Αθήνα το 1933, σπούδασε νομικά σε Αθήνα και Χαϊδελβέργη και το 1960 έλαβε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ αργότερα εργάστηκε ως ερευνητής στο διάσημο νομικό γερμανικό ινστιτούτο Max-Planck Institut.
Το 1968 δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόννης, ως υφηγητής του γερμανικού και αλλοδαπού Δημοσίου Δικαίου,και παράλληλα εξελέγη υφηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών.
Η δικτατορία διέκοψε την εκπαιδευτική του σταδιοδρομία αφού, μολονότι ο 1969 εκλέχτηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δεν διορίστηκε, και επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.
Το 1973 φυλακίστηκε από την δικτατορία, και το καλοκαίρι του 1974, ήταν υφυπουργός της Ανώτατης Παιδείας στην Κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας, περίοδος κατά την οποία συντελέστηκε η απαλλαγή των ΑΕΙ από δικτατορικά στοιχεία και θεσπίστηκε ο πρώτος νόμο-πλαίσιο για τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Από το 1980 ήταν καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάγκεν, αλλά και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων από το 1988 ως το 1990.
Το 1974 εξελέγη βουλευτής με την Ένωση Κέντρου Νέες Δυνάμεις και ανέλαβε την προετοιμασία του Συντάγματος του 1975 ως γενικός εισηγητής όλης της αντιπολίτευσης. Αλλά διαφώνησε με την ηγεσία της παράταξης και αργότερα διεγράφη , και εντάχθηκε στην «Πρωτοβουλία για Δημοκρατία και Σοσιαλισμό» που στις εκλογές του 1977 συναπετέλεσε τη λεγόμενη «Συμμαχία».
Στη δεκαετή παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο με το ΠΑΣΟΚ (1994-2004) διακρίθηκε για τις καίριες παρεμβάσεις του αλλά και για την προετοιμασία του Ευρωσυντάγματος.
Το ''Πολιτιστικό Forum Ευρώπη'' του απένειμε το πολιτιστικό βραβείο για το 1995, αναγνωρίζοντας τη συμμετοχή του σε δημοκρατικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειές του για τη θεσμική ανανέωση της Ευρώπης, ενώ το Δεκέμβριο του 2001, αναγορεύθηκε ομόφωνα επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης.
Τον Απρίλιο του 2002, τιμήθηκε από τη Γερμανία σε ειδική τελετή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας για την επιστημονική του δραστηριότητα και την συμβολή του στη βελτίωση των ελληνογUερμανικών σχέσεων.
Συλλυπητήρια από τον Κάρολο Παπούλια
Τη θλίψη του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας: «Οι αγώνες του για την Δημοκρατία, η ανιδιοτελής του αγάπη για την πατρίδα και η επιστημονική του προσφορά είναι πολύτιμες παρακαταθήκες που κληροδοτεί τόσο σε εκείνους που είχαν την τύχη όπως και εγώ, να τον γνωρίσουν προσωπικά, αλλά και σε όλους» σημείωσε.
Η δήλωση του Πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου για το θάνατο του Δ. Τσάτσου προέβη στην ακόλουθη δήλωση
"Με ιδιαίτερη λύπη πληροφορηθήκαμε όλοι σήμερα την απώλεια του Δημήτρη Τσάτσου.
Ελάχιστοι στην Ελλάδα συνέβαλαν με τόσο καταλυτικό τρόπο στην εμπέδωση της Δημοκρατίας και στην εξέλιξη της επιστήμης, της διανόησης και του πολιτικού λόγου, όσο ο Δημήτρης Τσάτσος. Η προσωπικότητα και το έργο του, άλλωστε, ξεπέρασαν εδώ και δεκαετίες τα σύνορα της χώρας μας και αναγνωρίστηκαν από το σύνολο της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Η δημοκρατική παράταξη θρηνεί έναν γνήσιο αγωνιστή υπέρ των ανθρωπίνων, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Οι προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις έναν από τους πιο καταρτισμένους υπερασπιστές της πολιτικής και δημοκρατικής εμβάθυνσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Όλοι μας, όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε προσωπικά αλλά και όσοι τον γνώρισαν μέσα από το έργο του, έχουμε πλήρη επίγνωση της απώλειάς του.Το έργο του, μια πραγματική Βίβλος δημοκρατικών αξιών, θα αποτελεί πάντα πυξίδα στην πορεία του πολιτικού βίου της χώρας.
Στην οικογένειά του εκφράζω την βαθειά λύπη μου και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια."
Συντετριμμένος ο Ευ. Βενιζέλος
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και συνταγματολόγος,"πνευματικό τέκνο" του εκλιπόντος, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η απώλεια για εμένα είναι προσωπική. Αυτό όμως δεν συσκοτίζει την κρίση μου.
Ο θάνατος του Δημήτρη Τσάτσου συνιστά εθνική απώλεια, ιδίως την περίοδο αυτή. Η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα και ο ευρωπαϊκός δημόσιος χώρος φτωχαίνουν. Κυρίως όμως φτωχαίνει ο τόπος μας που χάνει τον ενεργό λόγο του και τις δυνατότητες παρέμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο που διέθετε ο Δημήτρης Τσάτσος.
Η φυσική σιωπή του θα αναδεικνύει από τώρα και στο εξής το μέγεθος και την ποιότητα του έργου και της προσωπικότητάς του. Οι μαθητές και φίλοι του θρηνούμε και αποχαιρετούμε έναν σπάνιο άνθρωπο για την σχέση με τον οποίον είμαστε τυχεροί και υπερήφανοι».
Συλλυπητήρια Νικήτα Κακλαμάνη
Ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης δήλωσε για τον Δημήτρη Τσάτσο: «Με τις δημόσιες παρεμβάσεις, τον μεστό του λόγο και την ρηξικέλευθη σκέψη, ξεπερνούσε τα εσκαμμένα της επιστήμης του και διεύρυνε τους ορίζοντες της πολιτικής και της κοινωνίας μας. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».
News24/7
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου