Κυριακή 11 Απριλίου 2010

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ

Το Σάββατο 10 Απριλίου 2010 ο Σύλλογος Νέων του Δήμου Μεσσαπίων επισκέφθηκε το Νέο Μουσείο της Ακροπόλεως στο οποίο έγινε και ξενάγηση από μία καταπληκτική ξεναγό. Η ξενάγηση άρχισε στις δώδεκα η ώρα και διήρκεσε περίπου δύο ώρες.
Πρώτο σημείο της ξενάγησης ήταν το σημείο στο οποίο εναπόθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το σκεύος με το οποίο εγκαινίασε το Νέο Μουσείο. Κάτω από αυτόν τον όροφο και όπως περπατάει ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει μια ολόκληρη αρχαία περιοχή . Για αυτό και στον όροφο αυτόν εκτίθενται οικιακά σκεύη, αναθήματα και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν σε οικίες, ναούς, υδραγωγεία κάτω και γύρω από την Ακρόπολη. Βέβαια η ξενάγηση περιορίστηκε στα αναθήματα που βρέθηκαν σε ναό που ήταν αφιερωμένος στον θεό της ιατρικής Ασκληπιό (αυτιά, μύτη, μάτια φτιαγμένα από μάρμαρο) και σε αντικείμενο που βρισκόταν σε ναό στο οποίο εναπόθεταν χρήματα ζευγάρια πριν το γάμο τους ως αφιέρωμα προς την θεά Ήρα.

Ανεβαίνοντας στον πρώτο όροφο μπορεί ο επισκέπτης να παρατηρήσει αγάλματα και όχι μόνο του 6ου αιώνα π.Χ. Θα συναντήσει Κούρους και Κόρες όπου στα πρόσωπά τους μπορεί να διακρίνει το αρχαίο μειδίαμα. Εκτός από τους Κούρους και Κόρες μπορεί να δει την Αθηνά φορώντας την αιγίδα (ζακέτα) που είχε δημιουργήσει από τα μαλλιά της μέδουσας, την Τιτανομαχία και άλλα δημιουργήματα του 6ου αιώνα.
Προχωρώντας στην επόμενη αίθουσα του ίδιου ορόφου ο επισκέπτης αφήνει τον 6ο αιώνα και κατευθύνεται στον 5ο αιώνα που είναι γνωστός ως ο Χρυσός αιώνας του Περικλή. Στις μορφές εδώ χάνεται το μειδίαμα και τα πρόσωπα είναι αυστηρά ή θλιμμένα. Πώς να μην είναι άλλωστε αφού στην Ελλάδα επιτίθενται οι Πέρσες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αθηνά, η οποία ακουμπάει στο σκήπτρο της και είναι σκεπτόμενη ή θλιμμένη κοιτάζοντας κάτι (δεν είναι γνωστό τι γιατί δεν μας έχει διασωθεί). Προχωρώντας μπορεί να δει τις πέντε από τις έξι Καρυάτιδες. Η έκτη Καρυάτιδα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά στο Μουσείο της Ακροπόλεως υπάρχει η θέση στην οποία θα έπρεπε να ήταν τοποθετημένη και την περιμένει ώστε να είναι μαζί και οι έξι αδερφές. Τα γυναικεία αυτά αγάλματα τα οποία ταυτοχρόνως στήριζαν τον ναό ονομαζόντουσαν απλώς Κόρες. Την ονομασία Καρυάτιδες έδωσαν οι Ρωμαίοι από ένα χωριό της Λακωνίας εν ονόματι Καρυά όπου περιείχε της ομορφότερες κοπέλες.
Τέλος μπορεί κανείς να θαυμάσει και το σμιλευμένο σώμα της απτέρου Νίκης πάνω σε μάρμαρο. Η Νίκη ξεκουμπώνει το ένα της σανδάλι και ο μουσκεμένος χιτώνας γλιστράει από την δεξιά μεριά όπου αποκαλύπτεται ο ώμος της θεάς.
Στο δεύτερο όροφο βρίσκεται καφετέρια και στον τρίτο ότι σχετίζεται με το ναό του Παρθενώνα. Μπαίνοντας στην αίθουσα στο αριστερό χέρι βρίσκεται μινιατούρα της ανατολικής πλευράς του αετώματος, όπου απεικονίζει την γέννηση της θεάς Αθηνάς. Στα δεξιά βρίσκεται μινιατούρα της δυτικής πλευράς του αετώματος, όπου απεικονίζεται η διαμάχη μεταξύ Αθηνάς και Ποσειδώνα για την κατοχή της αττικής γης. Προχωρώντας στην αίθουσα από Δυτικά προς ανατολικά μπορεί να δει ο επισκέπτης την ζωοφόρο που βρισκόταν στον Παρθενώνα και απεικόνιζε τα Παναθήναια ξεκινώντας από την προετοιμασία που έκαναν για αυτή τη μεγάλη γιορτή μέχρι και την προσφορά των δώρων στη θεά Αθηνά από τους ιερείς. Ακόμη μπορεί να δει και τις 92 μετώπες που διακοσμούσαν τον ναό. Οι μετόπες της ανατολικής πλευράς απεικονίζουν τη Γιγαντομαχία. Στην δυτική παριστάνεται Αμαζονομαχία, στη νότια Κενταυρομαχία και στη βόρεια σκηνές από τον Τρωικό πόλεμο. Βέβαια ότι βρισκόταν στην ανατολική πλευρά του ναού κλάπηκε από τον Λόρδο Έλγιν Γιαυτό και βρίσκονται αντίγραφά τους στο μουσείο και όχι τα αυθεντικά.
Μετά το τέλος της ξενάγησης ο Σύλλογος Νέων παρακολούθησε ένα δεκάλεπτο βίντεο το οποίο επεξηγούσε πως ήταν φτιαγμένος ο Παρθενώνας και τις καταστροφές που υπέστη τόσο επειδή μετατράπηκε σε Ορθόδοξη Εκκλησία, Εκκλησία των Καθολικών και Τέμενος όσο και από την έκρηξη που έγινε τον καιρό του Μοροζίνη και από την λεηλασία του Έλγιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: